Cadmus fordítás Cadmus

Partra szállhattak az Alan Kurdi által kimentett migránsok

2019. 04. 15.

Partra szállt Máltán az 62 afrikai menedékkérő, akiket múlt héten mentett ki Líbia partjainál egy német civilszervezet hajója a Földközi-tengerből. Sem Málta, sem Olaszország nem volt hajlandó megnyitni kikötőit az Alan Kurdi nevű hajó előtt. Tíz nap várakozás után végül Németország, Franciaország, Luxemburg és Portugália jelezte, hogy hajlandó befogadni az utasokat. A hajót azonban továbbra sem engedték kikötni. A bevándorlókat egy máltai hadihajóra szállították át, Valettából pedig a négy befogadó országba küldik őket – derült ki az M1 Híradójából.

Máltai hadihajón érkezett Valetta kikötőjébe az a 62 fekete-afrikai bevándorló, akiket tíz nappal ezelőtt vett fel egy német civilszervezet hajója. Az Alan Kurdi legénysége még múlt hét szerdán figyelt fel egy migránsokkal teli gumicsónakra Líbia partjainál. Megközelítették, majd egyenként átemelték a rajta lévő embereket.

A német hajó kapitánya azt állította, nem tudták elérni a líbiai hatóságokat, ezért kezdték el ők átvenni a bevándorlókat. A hajó engedélyt kért, hogy kiköthessen, arra hivatkozva, hogy rendkívül rossz időjárási viszonyok uralkodnak a Földközi-tengeren. Olaszország és Málta azonban jelezte, nem fogadja az Alan Kurdit kikötőiben. A máltai hatóságok jelezték, hogy miután a menedékkérőket líbiai vizeken vették fel, azokat Líbiába kellett volna visszaszállítani, és a legközelebbi biztonságos kikötő sem Valetta, hanem Tunisz.

Olaszország ugyan felajánlotta, hogy az asszonyok és gyermekek partra szállhatnak, a nők ezt azonban elutasították, mondván, a gyermekeik apja nélkül sehová sem mennek.

Németország, Franciaország, Luxemburg és Portugália végül jelezte, hajlandó befogadni a hajó valamennyi utasát. A menedékkérők így partra szállhattak Máltán, ahonnan a hatóságok a négy európai országba küldik őket.

Az olasz belügyminiszter üdvözölte a hírt a közösségi média oldalán. Dicsérte Máltát, amiért nem enged az NGO-k által gyakorolt veszélyes nyomásnak. Egyben azt is írta, Olaszország kiáll mellettük az embercsempészek elleni küzdelemben. Matteo Salvini korábban többször leszögezte, az olasz kikötők továbbra is zárva maradnak az illegális migránsokat szállító hajók és azon civil szervezetek előtt, akik összejátszanak az embercsempészekkel.

Hirado.hu, M1

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑