Cadmus fordítás Cadmus

Partra szálltak Máltán az Alan Kurdi hajón lévő migránsok

2019. 08. 05.

Partra szálltak vasárnap délelőtt a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű mentőhajóján tartózkodó migránsok Máltán, ahonnan továbbindulnak az őket befogadó európai uniós országokba.

Joseph Muscat máltai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy bár egyelőre pontosan nem tudni, mely uniós tagállam fogadja be a negyven migránst, de egyikük sem marad Máltán.

A Sea-Eye közölte, hogy miután a migránsok elhagyták az Alan Kurdi fedélzetét, a hajó haladéktalanul visszatér Líbia partjaihoz. „Humanitárius kötelességünknek tekintjük, hogy visszamenjünk ebbe a keresési-mentési övezetbe” – hangoztatta Gorden Isler szóvívó a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

„Az emberek, akiket éjszakánként gumicsónakokra ültetnek, nem várhatnak, míg a politikusok visszatérnek nyári szabadságukról, hogy végre megoldásokat találjanak (a helyzetre)” – fűzte hozzá.

A hajót működtető Sea-Eye korábban a Twitteren azt írta, hogy a Máltán partra szállt illegális bevándorlók közül sokan Németországban lelnek új otthonra.

A portugál kormány szombaton jelezte, hajlandó lenne öt menedékkérő befogadására, de Németország, Luxemburg és Franciaország is felajánlotta aznap, hogy egy részüket átvenné.

Az Alan Kurdi szerdán vette fedélzetére a többségében elefántcsontparti és kameruni migránsokat Líbia partjainál egy süllyedő hajóról. A mentőhajó egy ideig Lampedusa szigeténél tartózkodott, de az olasz hatóságok megtiltották, hogy kikössön. Ezt követően Málta felé vette az irányt.

Eközben a Proactiva Open Arms spanyol segélyszervezet mentőhajója továbbra is kikötőt keres, ahol partra teheti 124 utasát. Az olasz hatóságok ezt a hajót sem engedték kikötni.

Olaszország és Málta vonakodik befogadni a civil szervezetek mentőhajói által felvett migránsokat. A két ország szerint az Európai Unió többi tagjának is ki kell vennie részét a terhekből. Az uniós tagállamoknak eddig nem sikerült megegyezniük egy elosztási mechanizmusról, ami felgyorsíthatná a hasonló helyzetek rendezését, így minden esetben egyedi megoldás születik.

Szeptemberben Máltán uniós csúcstalálkozót tartanak az ügyben.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑