Cadmus fordítás Cadmus

Partraszálló erők elhárítását gyakorolta a tajvani hadsereg

2023. 07. 03.

Partraszálló erők elhárítását gyakorolta hétfőn a tajvani hadsereg egy manőveren a sziget déli partjain.

A tajvani hírügynökség beszámolója szerint a Sky Horse (Égi paripa) fedőnevű hadműveleten Pingtung városának határában a szárazföldi hadsereg négy, illetve a tengerészgyalogság egy dandárja vett részt más alakulatok oldalán.

A manőver során a tajvani erők egyebek között vízfelszíni célok megsemmisítését gyakorolták TOW 2A típusú tankelhárító rakétákkal.

A korábbi hadgyakorlatokhoz képest a mostani során a katonák a rakéták indítását közvetlenül Humvee típusú katonai terepjárókról gyakorolták. A hírügynökség szerint ez a módszer nagyfokú mozgékonyságot biztosít a tajvani erőknek. Átlagosan az irányított rakéták 70 százaléka talált célba.

A tajpeji védelmi tárca nem sokkal korábban jelentette be, hogy 1240 darabot vásárol az Egyesült Államoktól a korszerűbb TOW 2B tankelhárító rakétákból, illetve 24 Humvee-t, amelyeket mobil indítóállásként akarnak használni. A fegyverrendszereket várhatóan 2025-re szállítják le.

A szárazföldi hadsereg alakulatai emellett lőgyakorlatot is tartottak Pingtung mellett harci helikopterek és Thunderbolt-2000 típusú rakétasorozatvetők bevetésével. Mindemellett Avenger és Stinger légvédelmi rakétákkal is terveznek lőgyakorlatot tartani.

Kína saját területének tekinti a 23 millió lakosú Tajvant, diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz vele szemben, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében. Az elmúlt három évben Kína fokozta a katonai nyomást.

Áprilisban Kína nagyszabású hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑