Pasinján: az örmény nép kész kompromisszumokra, de nem adja fel Karabahot

Örményország kész engedményekre a hegyi-karabahi konfliktus rendezése érdekében, de Baku nem engedményeket, hanem Karabah kapitulációját várja – jelentette ki hétfőn Nikol Pasinján örmény miniszterelnök a Facebook-oldalán közvetített élő megszólalásában.

“Szeretném, ha mindannyian világosan látnánk, Azerbajdzsán nem kompromisszumot akar kötni a kérdés megoldása érdekében, hanem Karabah kapitulációját akarja. Mi készek vagyunk kölcsönös engedményekre, akár számunkra fájdalmasakra is, de az örmény nép soha nem lesz hajlandó megadni magát. A harmadik kísérlet a tűzszünet megőrzésére kudarcot vallott” – jelentette ki.

Hétfő reggel az örmény védelmi minisztérium arról számolt be, hogy Baku megszegte a fegyvernyugvást, megjegyezve, hogy az azeri erők a karabahi védelmi erők állásait lőtték a két felet elválasztó frontvonal északkeleti részén. Pasinján szerint az Arcahi (Karabahi) Védelmi Erők önmérsékletet tanúsítottak, de Azerbajdzsán magatartása miatt nem sikerült fenntartani a tűzszünetet.

“Szeretném elmondani, hogy éjfél után telefonbeszélgetést folytattam Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, és egyenesen megmondtam neki, hogy míg számukra ez az első fegyverszüneti megállapodás, számunkra már a harmadik, és azt mondhatom, hogy minden valószínűség szerint ezt sem fogják betartani.

Azerbajdzsán majd azt fogja mondani, hogy a tűzszünetet az örmény fél sértette meg” – mondta az örmény miniszterelnök.

Azerbajdzsán és Örményország az Egyesült Államok közvetítésével vasárnap este újabb humanitárius tűzszünetről állapodott meg, amely közép-európai idő szerint hétfőn 6 órakor lépett életbe.

Hegyi-Karabahban a helyzet szeptember 27-én éleződött ki. Korábban a felek már kétszer tűzszünetről állapodtak meg, de a harcok továbbra is folytatódtak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑