2018. 07. 11.

Patriot rakéta lőtt szét egy Szíriából érkező drónt

Szerda délután megszólaltak a légvédelmi szirénák a Golán-fennsíkon és a Jordán-vögyben.

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy a szirénák egy Szíriából érkező drónra kilőtt Patriot rakéta miatt aktiválódtak.

A pilóta nélküli légi jármű maradványai a Galileai-tengerben landoltak. Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés.

A drón 10 km-t tett meg izraeli területen mielőtt földre kényszerítette a Patriot rakéta. Ez arra utalhat, hogy szándékosan repült be Izraelbe, nem pedig egy véletlen manőver miatt egy határ melletti küldetés részeként.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Jonathan Conricus alezredes hangsúlyozta, a hadsereg egész idő alatt a kezében tartotta az eseményeket, és figyelemmel kísérte a drón tevékenységét még az előtt, hogy belépett volna a demilitarizált zónából Izraelbe.

Amíg a hadsereg megvitatta, hogy milyen lépéseket tesz a drón ellen, a légierő négy harci repülőgépet és két támadó helikoptert helyezett készenlétbe.

A szóvivő elmondása szerint a késlekedést az okozta, hogy a kezdeti szakaszban bizonytalanok voltak a drón irányítójának kilétét illetően.

Footage of the Patriot missile intercepting the Syrian UAV that infiltrated Israeli territory today pic.twitter.com/g5MnjZLdyl

Conricus megerősítette, hogy Izrael közvetlen kapcsolatban volt az orosz erőkkel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem az ő drónjuk hatolt be a légtérbe.

“Amikor létrejöttek a megfelelő körülmények, úgy döntöttünk, hogy elfogjuk a drónt egy Szafedből kilőtt Patriot rakétával.”

“Jelenleg annyit tudunk, hogy ez egy fegyvertelen szíriai pilóta nélküli jármű volt. Valószínűleg hírszerzési küldetésén volt,” mondta Conricus, megjegyezve, hogy az incidesn körüli vizsgálat még nem fejeződött be.

“Egyelőre nem világos, miért repült be Izraelbe.”

Újekelt nyomán

, , , ,
Back to Top ↑