Cadmus fordítás Cadmus

Peking közvetítene az izraeli-palesztin béketárgyalásokon

 

A kétállami megoldást szorgalmazta az izraeli-palesztin békefolyamat kapcsán a kínai külügyminiszter, aki szaúd-arábiai látogatása során azt mondta, kormánya meghívná a feleket, hogy Kínában folytassák a béketárgyalásokat.

Vang Ji, aki hétfőn érkezett a királyságba az al-Arabíja szaúdi televíziós csatornának adott interjújában kiállt az atomfegyvermentes Közel-Kelet mellett, valamint a szíriai és a jemeni konfliktus lezárását sürgette. Az utóbbi kapcsán méltatta Rijádnak a jemeni háború lezárására irányuló diplomáciai erőfeszítéseit, és leszögezte: Peking támogatja a kezdeményezést.

Szaúd-Arábia hétfőn terjesztette elő a javaslatát a jemeni polgárháború rendezése érdekében, egyebek mellett országos tűzszünetet helyezve kilátásba az ENSZ felügyelete alatt. Bár a Rijád által támogatott jemeni kormány ellen harcoló húszik szerint a kezdeményezés nem tartalmaz semmi újat, a lázadók szóvivője, Mohammed Abdul-Szalam azt mondta, ennek ellenére folytatják a tárgyalásokat Szaúd-Arábiával, Ománnal és az Egyesült Államokkal a békés rendezés érdekében.

Peking korábban már felajánlotta közvetítői segítségét az izraeli-palesztin béketárgyalásokban: 2017-ben Hszi Csin-ping kínai elnök egyebek közt négypontos békejavaslatot is előterjesztett az ügyben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑