Cadmus fordítás Cadmus

Pénzt kért Afganisztánnak az ENSZ főtitkára

2021. 10. 12.

Afganisztán fordulópont előtt áll – jelentette ki hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár, aki arra kérte a nemzetközi közösséget: fektessen tőkét a közép-ázsiai országba, hogy megakadályozza az afgán gazdaság összeomlását.

“Határozottan arra kérem a világot, hogy cselekedjen, és fektessen tőkét az afgán gazdaságba, elkerülendő annak összeomlását” – hangsúlyozta a világszervezet főtitkára, megismételve, hogy a humanitárius segítségnyújtás létfontosságú, de nem lesz elegendő az országban meglévő problémák megoldásához, amennyiben gazdasága összeomlik.

“Ez fordulópontot jelent. Ha nem cselekszünk, és nem segítünk az afgánoknak átvészelni ezt az időszakot, nem csak ők, hanem az egész világ nagyon nagy árat fog fizetni” – figyelmeztetett Guterres, ösztönözve az olyan “eszközök” bevonására, mint a civil szervezetek.

Az ENSZ-főtitkár ezzel kapcsolatban megjegyezte: a pénzügyi segítségnyújtáshoz nem szükséges, hogy elismerjék a radikális iszlamisták kormányát.

Az ENSZ székhelyén újságíróknak nyilatkozó Guterres azzal vádolta a hatalmat augusztusban magához ragadó afganisztáni radikális iszlamista tálibokat, hogy megszegték a hatalomra kerülésüket követően tett ígéreteiket, amelyek szerint tiszteletben tartják többek között a nők és lányok jogait, köztük azt, hogy a lányok is járhatnak iskolába. “A megszegett ígéretek összetört álmokhoz vezettek a nők és lányok esetében Afganisztánban” – mondta Guterres, hangsúlyozva: nincs módja annak, hogy rendbe hozzák a gazdaságot, ha a tálibok továbbra is akadályozzák a nőket a munkavégzésben.

“A válság legalább 18 millió embert sújt, ami a lakosság felének felel meg” – mondta Guterres, hozzátéve: az ENSZ jelenleg is széleskörű segélyezési műveletet folytat, hogy “versenyt fusson az idővel” a tél közeledtével.

A világszervezet főtitkára elmondta: a – két évtizede külföldi segély által életben tartott – afgán gazdaság helyzetét már a tálib hatalomátvételt megelőzően is tovább súlyosbította az aszály és a koronavírus-járvány.

Az afganisztáni tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó háború.

A tálibok szeptember elején alakult kormányát a nemzetközi közösség nem ismeri el. A pastu etnikumúak által uralt, kizárólag férfiakból álló ideiglenes tálib kormányt bírálatok érték amiatt, hogy nem teljesítette ígéretét, miszerint más etnikai csoportoknak és különböző vallási közösségeknek is helyet ad a kabinetben.

Bár a humanitárius segítségnyújtás jelenleg is folyamatban van a közép-ázsiai országban, a nemzetközi közösség a hatalomátvételt követően több milliárd dolláros segélyeket fagyasztott be, Afganisztán külföldi pénzkészleteihez a tálibok pedig jelenleg nem férnek hozzá.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑