Cadmus

Pokolgép robbant egy afganisztáni mecsetnél – sok a halott (képek +18)

Legalább heten meghaltak és további 16 ember megsebesült kedden, amikor egy motorkerékpárba rejtett pokolgép robbant mellettük egy mecset közelében az Afganisztán nyugati részén található Herát tartomány azonos nevű székhelyén – közölték hivatalos források.

A robbanás helyi idő szerint délután 3 óra előtt pár perccel, a városi nagy mecset (Dzsámi Maszdzsid) északi bejáratánál következett be, nem messze a városi rendőrkapitányságtól – közölte Dzsailani Farhád, a tartományi kormányzat szóvivője, aki hozzátette, hogy a sebesülteket kórházba szállították, közülük ketten továbbra is válságos állapotban vannak.

Abdul-Ahad Valizada rendőrségi szóvivő elmondta: egyelőre nem tudni, hogy ki vagy mi volt a robbantás célpontja.
A mostani támadást alig egy héttel azután követték el ismeretlenek, hogy múlt szerdán – Asraf Gáni afgán elnök keddi közlése szerint – legalább 150 ember meghalt, amikor egy robbanóanyaggal megtömött tartályautó robbant Kabul diplomáciai negyedében.

A Tolo News nevű afgán hírügynökség az afgán egészségügyi minisztériumra hivatkozva pedig múlt csütörtökön közölte, hogy a merényletben mintegy 600 ember sebesült meg. „Nemcsak mi voltunk a célpontok, hanem az egész diplomáciai közösség” – hangoztatta Gáni.

Ezt követően pénteken több tüntető is életét vesztette egy kormányellenes megmozduláson, amelyen a résztvevők a múlt szerdai, többtucatnyi halálos áldozatot követelő merénylet miatt követelték Asraf Gáni államfő és Abdulla Abdulla kormányfő távozását.

A tüntetéseken a biztonsági erők néhány tagja a levegőbe lőtt, miután a tiltakozók elkezdték kövekkel dobálni őket, és megpróbáltak átjutni a rendőrségi kordonon. Abdul Háfiz Manszúr parlamenti képviselő szerint az összecsapásokban nyolc tüntető lelte halálát. Ezzel szemben Vahíd Madzsroh, az afgán egészségügyi minisztérium szóvivője hivatalosan négy tüntető halálát erősítette meg. A szóvivő azt is elmondta, hogy további nyolc tiltakozó megsebesült.

Szombaton pedig legalább 19 ember halt meg egy robbantássorozatban a rendőrség és a tüntetők közötti, előző napi összecsapások egyik áldozatának kabuli temetésén. Az olasz orvosok által működtetett kabuli mentőkórház közölte, hogy 19 halálesetet jelentettek, 16 sebesültet szállítottak a kórházba szombaton.

A belügyminisztérium szerint viszont hatan haltak meg és nyolcvanheten sebesültek meg. Abdulla Abdulla kormányfő, aki szintén jelen volt a temetésen, nem sebesült meg. Túlélők elmondása szerint több detonáció is történt a feltehetően főként Abdulla pártjának, a tádzsik többségű Dzsamiat-i-Iszlaminak a híveiből álló tömegben.

Orientalista.hu – MTI

 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑