Cadmus fordítás Cadmus

Pokolgépes merénylet kiterveléséért börtönbüntetésre ítéltek Belgiumban három iráni származású belga állampolgárt

2022. 05. 11.

Az antwerpeni fellebbviteli bíróság megerősítette kedden három olyan iráni származású belga állampolgár 18, illetve 17 évi börtönbüntetését, aki szerepet játszott a teheráni vezetéssel szemben álló franciaországi mozgalom tagjai elleni pokolgépes merényletet kitervelésében – jelentette a La Libre Belgique című napilap.

A vádlottakat bűnösnek találták abban, hogy részt vettek egy végül meghiúsított pokolgépes merénylet kitervelésében, amelynek célpontja a teheráni vezetés ellen szervezkedő Népi Mudzsahedek nevű mozgalom 2018. évi nagygyűlése volt a Párizs melletti Villepinte-ben.

A rendőrség a nagygyűlés napján csapott le a tettesekre, és letartóztatásukkor az autójukban körülbelül fél kilogrammnyi TATP (triaceton-triperoxid) robbanóanyagot és egy gyújtószerkezetet találtak.

Az elítélteket a bíróság a belga állampolgárságuktól is megfosztotta. Az iráni ellenzék és támogatói üdvözölték az ítéletet. Irániak nagy csoportja gyűlt össze kedden az antwerpeni bíróság épülete előtt transzparensekkel és plakátokkal, és tiltakozott az iráni rendszer ellen.

Tavaly februárban egy belga bíróság 20 évi börtönbüntetéssel sújtotta Aszadollah Aszadit, a bécsi iráni nagykövetség egyik volt munkatársát terrorista gyilkossági kísérlet és “terrorista csoport tevékenységében történt részvétel” miatt. Ítéletében a bíróság megállapította, hogy az iráni diplomata a meghiúsított merénylet fő kitervelője volt.

Aszadi a vád szerint az iráni hírszerzésnek dolgozott, és diplomáciai státusát felhasználva a bécsi nagykövetségéről irányított informátor-hálózatot.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑