2019. 09. 03.

Pokolgépes merényletet követtek el Kabul külföldiek lakta negyedének közelében

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn este az afgán főváros külföldiek lakta negyedének közelében, a merényletben, amelynek elkövetőjeként a tálib lázadók jelentkeztek, legkevesebb öten életüket vesztették és csaknem ötvenen megsebesültek.

Naszrát Rahími afgán belügyi szóvivő szerint az áldozatok száma még növekedhet, mivel a robbantásban több lakóház is megsemmisült.

A szóvivő szerint a terrortámadás célpontja a Green Village nevű városrész volt, ahol nemzetközi, illetve segélyszervezetek képviseletei mellett külföldieknek fenntartott vendégházak találhatóak. A térséget hatalmas robbanás rázta meg, amelyet egy kisebb követett.

Zabiulla Mudzsáhid tálib szóvivő kijelentette, hogy támadásuk a külföldi erők ellen irányult. Mint mondta, egy merénylő robbantotta fel autóba rejtett pokolgépét, majd fegyvereseik több irányból megrohamozták a Kabul keleti részén található területet.

A kabuli kormány belügyi szóvivője ugyanakkor cáfolta az összecsapásokról szóló közlést, s hozzátette, hogy a második robbanás egy lángra lobbant benzinkút miatt történt. A közösségi médiában megjelent felvételeken lángokat és az éjszakai égbolton terjengő füstfelhőt lehetett látni.

A merénylet éppen aznap történt, amikor Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja ismertette az amerikai-tálib megállapodás tervezetének részleteit az afgán vezetőkkel. A nap folyamán egy interjúban Khalilzad pedig éppen arról beszélt, hogy mintegy ötezer amerikai katonát vonnának ki Afganisztánból, amennyiben az iszlamista tálibok tartani fogják magukat a tervezett megállapodáshoz.

A robbanás az afgán állami televízióban közvetített interjú utolsó öt percében történt.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑