Pokolgépes robbantás végzett tizenkét ember egy afganisztáni választási gyűlésen

Legalább 12-en meghaltak és 32-en megsebesültek egy választási gyűlésen az északkelet-afganisztáni Tahár tartományban szombaton.

Az október 20-i parlamenti választáson induló egyik női jelölt Rusztak körzetben tartott kampánygyűlésén egy motorkerékpárra erősített pokolgépet hoztak működésbe. Nazifa Juzefibek nem sebesült meg – közölte Mohammad Dzsavád Hedzsri, a tartományi kormányzat szóvivője.

A tartományi rendőrfőnök, Halíl Aszír közlése szerint 13-an haltak meg és 21-en sebesültek meg. A szóvivő szerint a pokolgépet távirányítással robbantották fel.

A régóta húzódó parlamenti választásokon induló jelöltek közül már kilencet meggyilkoltak sajtóértesülések szerint. Az elmúlt napokban ez volt a harmadik ilyen támadás. Legutóbb, október 9-én egy öngyilkos merénylő a dél-afganisztáni Hilmend tartomány egyik választási helyiségében robbantott, ekkor nyolcan haltak meg, közöttük a helyi jelölt, Száleh Mohammad Aszikzai.

A szombati merénylet elkövetését eddig egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a kormányellenes, szélsőséges tálibok korábban közleményben közölték, hogy meg akarják hiúsítani a választási folyamatot, és felszólították a jelölteket, lépjenek vissza, támadásokkal fenyegetve meg a szavazást és az abban részt vevőket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑