Pokolgépes támadásokat többen meghaltak Afganisztánban

Ismeretlen fegyveresek öt embert, köztük rendőröket lőttek agyon Kabulban szombaton a főváros két különböző pontján, Afganisztán délkeleti részében pedig út menti pokolgép ölt meg legalább négy civilt.

A kabuli rendőrség szóvivője, Firdausz Faramarz közölte, négy rendőrt és egy egyetemi előadót öltek meg, péntek este pedig egy kormánytisztviselőt lőttek le.

Kabulban néhány hétig tartó viszonylagos nyugalom után nőtt ismét a célzott támadások száma, a célpontok elsősorban rendőrök, kormányhivatalnokok, aktivisták és újságírók.

Az út mentén elhelyezett pokolgép robbant a délkelet-afganisztáni Gazni tartományban, Vahidullah Dzsumazáda tartományi szóvivője szerint legalább négy civil meghalt, a helyi hatóságok a tálibokat gyanúsítják a támadással.

A szombati incidensek elkövetéséért egyelőre egyetlen csoport sem jelentkezett.
Hivatalos adatok szerint 2020-ban az út mentén elhelyezett pokolgépek több mint 920 civillel végeztek és további 1640-et sebesítettek meg Afganisztánban.

Az országban továbbra is háború dúl az amerikai hadsereg által támogatott kormányerők és a radikális iszlamista tálib felkelők között, dacára annak, hogy a felek béketárgyalásokat folytatnak. Az országban az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív.

Joe Biden amerikai elnök a múlt héten jelentette be, hogy szeptember 11-ig, a Egyesült Államok elleni terrortámadás huszadik évfordulójáig kivonja a még Afganisztánban szolgáló 2500 katonáját, lezárva ezzel az Egyesült Államok leghosszabbra nyúlt háborúját, amely éppen a 2001-es terrortámadás nyomán vette kezdetét.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑