Pompeo Törökországnak üzent görög látogatása során

– Egyetlen ország sem ejtheti túszul Európát – mondta Mike Pompeo amerikai külügyminiszter görögországi látogatása során. Pompeo a Ciprus melletti tengeri olajmezők ügyében figyelmeztette így Törökországot.

– Világosan megmondtuk a törököknek, hogy az illegális olajfúrás elfogadhatatlan, és továbbra is minden lehetséges diplomáciai eszközt bevetünk majd annak érdekében, hogy a törvényeket ne szegjék meg – mondta az amerikai külügyminiszter.

Törökország olyan vizekre küldte a Yavuz nevű próbafúrásokat végző hajót, amelyek a ciprusi görög kormány szerint őket illetik, és a koncessziós jogokat értékesítették is a Total és az ENI európai olajvállalatoknak.

– Törökország legújabb lépései a ciprusi görög demokrácia kizárólagos gazdasági övezetének hetes szektorában durván sérti Ciprus szuverenitását – mondta a görög miniszterelnök.

Mike Pompeo és Nikos Dendias megújították a védelmi együttműködést Görögország és az Egyesült Államok között. Ez erősebb amerikai katonai jelenlétet tesz lehetővél Görögország középső és északi részén, és jól mutatja, a megnövekedett amerikai érdeklődést a Balkán és a Földközi- tenger keleti része iránt. Athén szerint ez üzenet azok számára, akik nem tartják be a nemzetközi jogot.

A találkozó a görög baloldali pártok tiltakozása közepette zajlott. Az amerikai nagykövetséghez tartó menetből néhányan a rendőrséggel is összecsaptak.

Euronews

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑