Pontot tehetnek a több ezer éves rejtély végére: így sikerülhetett piramist építeni

A kutatók az egyiptomi Hatnub kőfejtő feliratait akarták tanulmányozni, de megoldhatták a rejtélyt.

A történelem egyik legnagyobb rejtélye máig az, hogy az egyiptomi piramisokat hogyan építhették fel az ókori emberek. A többtonnás kőtömbök mozgatásához ugyanis hatalmas erőre volt szükség, modern szerkezet híján viszont kérdéses, miként tudták a helyükre tenni azokat. Egy brit és francia kutatókból álló csapat azonban, úgy tűnik, jelentős lépést tett a megfejtés érdekében.

A piramisok még a mai napig is képesek meglepni a tudósokat. 2017 novemberében például olyan felfedezést tettek, amilyet csak ritkán: 4500 év után titkos kamrát találtak az egyik piramisban. A kutatók az úgynevezett müon-részecskéket hívták segítségül azért, hogy kiderüljön, mit rejt a piramis belseje. Ezúttal egy másik kutatócsapat a világ egyik legnagyobb történelmi rejtélyének megoldásához jutott közelebb: ahhoz, hogy hogyan is építhették a piramisokat.

A szakemberek az egyiptomi Hatnub kőfejtőnél bukkantak rá arra a lépcsős rámparendszerre, valamint az azok rögzítéséhez ásott cölöplyukakra, amelyek közelebb vihetnek a rejtély megfejtéséhez. Mindez ugyanis arra utalhat, hogy a hatalmas kőtömböket hamarabb tették a helyükre, mint korábban gondoltuk. Ez az elmélet már régóta él a tudományos körökben, a mostani felfedezés azonban azt jelentené, hogy a gízai piramisok építése idején használt rámparendszer jóval meredekebb lehetett, mint azt korábban lehetségesnek tartották – számolt be róla a The Guardian.

A szerkezet alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a köveket minden irányból képesek voltak mozgatni az építők, vagyis nemcsak úgy, hogy magukkal húzták azt. A kőtömb alatti lyukakat egy csigarendszer kiépítésére használták, míg a fölötte lévők a kőtömb felhúzására szolgáltak. A két stratégiát pedig egyszerre alkalmazták a mozgatáshoz.

Ez azt is jelenti, hogy a műveletet az eddig gondoltaknál jóval gyorsabban lehetett elvégezni, persze így is rengeteg ember munkájára volt szükség hozzá, hiszen a kőtömbök körülbelül 2,5 tonnásak voltak, és emberi erővel kellett a helyére tenni.

A csapat eredetileg a kőfejtő feliratait akarta tanulmányozni, és csak később kezdtek el foglalkozni a kőfejtőbe vezető rámpával. A rámpát valószínűleg Hufu fáraó készíttette, aki a Nagy Piramist is építtette, vagyis az építmény több mint 4500 éves. A brit-francia kutatócsapat szeptemberben fedezte fel a rámparendszert, hamarosan tanulmányt készítenek belőle.

Az elmúlt egy évben nem ez volt az első olyan eset, amikor nagy történelmi felfedezést tettek a régészek. Februárban például 60 ezer rejtett, ősi maja építményre, köztük egy 30 méteres piramisra bukkantak tudósok.

Faktor.hu

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑