Cadmus fordítás Cadmus

Puccskísérlet történhetett Bissau-Guineában

2022. 02. 02.

Heves lövöldözést lehetett hallani kedden a nyugat-afrikai Bissau-Guinea fővárosában, Bissauban az elnöki palota térségében, az este folyamán azonban egyes értesülések szerint már helyre állt a rend – jelentették hírügynökségek.

Umaro Sissoco Embaló államfő nevében egy üzenet jelent meg a közösségi médiában arról, hogy az elnök jól van, a kormány visszaszerezte az ellenőrzést a helyzet felett és Bissauban visszatért a nyugalom.

Embaló nem sokkal később egy a Facebookon közzétett videóüzenetben arról beszélt, hogy sokan meghaltak a biztonsági erők soraiból “a demokrácia ellen indított, meghiúsult támadásban”. Hozzátette, hogy a hatalomátvételi kísérletben érintettek közül többeket már őrizetbe vettek.

Augusto Santos Silva portugál külügyminiszter az este folyamán az RTP közszolgálati televíziónak nyilatkozva közölte, hogy értesülései szerint Portugália egykori gyarmatának elnöke már a rezidenciáján tartózkodik. “De még mindig nem tudjuk, hogy véget ért-e a támadás” – tette hozzá.

A Radio France International, francia rádió és a Reuters brit hírügynökség helyszínen lévő tudósítói a nap folyamán arról számoltak be, hogy a támadás idején az elnöki palotában éppen Umaro Sissoco Embaló államfő részvételével a kormány ülésezett. A lövések zajára a tanácskozást megszakították.

Az állami rádió szerint az elnöki palota károkat szenvedett és a “behatolók” kormányzati tisztségviselőket ejtettek túszul.

Három forrás, egy diplomáciai, egy rendőrségi és egy biztonsági illetékes korábban azt állította, hogy Embaló és kormányának tagjai a hadsereg által körülvett épületben vannak. A tábornokból lett államfő 2020-ban aratott győzelmet az elnökválasztáson. Alulmaradt kihívója, Domingos Simoes Pereira elutasította a voksolás eredményét, azt hangoztatva, hogy Embaló a hadsereg támogatásával ragadta meg a hatalmat. Ezt a hivatalban lévő államfő tagadta.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Szövetsége (ECOWAS), amely regionális szervezet, kedden közzétett közleményében hatalomátvételi kísérletként jellemezte a történteket.

“Az ECOWAS komoly aggodalommal követi nyomon a Bissau-Guinea-i fejleményeket (…), ahol a hadsereg tüzet nyitott az elnöki palota körül” – olvasható a regionális szervezet állásfoglalásában.

“Az ECOWAS elítéli ezt a puccskísérletet és felelősnek tartja a hadsereget Umaro Sissoco Embaló és kabinetje tagjainak biztonságáért” – tette hozzá.

António Guterres ENSZ-főtitkár szintén aggodalmának adott hangot a nyugat-afrikai ország fővárosában zajló heves összecsapások miatt, és az erőszak azonnali megfékezését, illetve a demokratikus intézmények tiszteletben tartását követelte.

Egy biztonsági forrás szerint több embert is találat ért, egy másik illetékes pedig legalább két halottról számolt be. Nem tudni, hogy a halottak a támadók, vagy a biztonsági személyzet soraiból kerültek-e ki.

Bissau utcáin, helyszíni beszámolók szerint, számos katonát és katonai járművet lehetett látni. A katonák kormányzati épületek körül foglaltak el állásokat.

Az AFP francia hírügynökség szerint Bissauban bezártak az iskolák és a bankok, az üzletekben és a piacokon egyetlen lélek sem volt. A katonák ellenőrzőpontot állítottak fel a város nemzetközi repülőterére vezető úton.

Bissau-Guinea évtizedek óta belpolitikai bizonytalansággal küzd. Az egykori nyugat-afrikai portugál gyarmat 1974-es függetlenné válása óta négy sikeres puccs, valamint több puccskísérlet is történt.

A bissaui portugál nagykövetség Facebook-oldalán felszólította az országban tartózkodó portugál állampolgárokat, hogy lehetőleg maradjanak otthon, és várjanak további információkra a kialakult helyzetről.

A Reuters brit hírügynökség felidézte, hogy ez már az ötödik puccs egy éven belül Nyugat- és Közép-Afrika térségében a Maliban, Csádban, Guineában, Burkina Fasóban történt katonai hatalomátvételt követően. Az ECOWAS minden alkalommal szankciókkal sújtotta a puccsistákat.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑