Cadmus fordítás Cadmus

Puccsot hajtottak végre Guineában

2021. 09. 06.

A puccsot megkísérlő guineai katonák közölték vasárnap este, hogy az általuk őrizetbe vett Alpha Condé államfő jól van, és nem esett bántódása.

Hírügynökségi beszámolók szerint a különleges alakulatok vezetésével puccskísérletet hajtottak végre a nyugat-afrikai országban. A fővárosban automata fegyverekkel lövöldöztek, az utcákon páncélozott járműveken és teherautókon ülő katonák járőröztek vasárnap.

Mamady Doumbouya ezredes, a lázadó alakulatok parancsnoka a közösségi médiában bejelentette, hogy őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

A zendülők állításával ellentétben a védelmi tárca az elnöki palota elleni támadás visszaveréséről számolt be. A minisztérium azt nem közölte, hogy Condé jelenleg hol tartózkodik.

A Reuters brit hírügynökség jelentése szerint a közösségi médiában állítólag felvételek jelentek meg arról, hogy a különleges alakulatok őrizetbe veszik Alpha Condét. Az AFP francia hírügynökségnek is eljuttatott felvételen a farmert és inget viselő elnök egy kanapén ülve nem hajlandó választ adni a puccsisták kérdésére, hogy bántalmazták-e. A hírügynökségek ugyanakkor nem tudták független forrásból ellenőrizni a felvételek hitelességét, amelyeket nem sokkal azt követően tettek közzé, hogy heves fegyverropogást lehetett hallani Conakryban az elnöki palotánál.
A Reuters egyik riportere szemtanúja volt, amint páncélozott járművek és teherautók két konvoja haladt a conakry-i kikötő felé. A konvojokat mentőautónak látszó fehér jármű kísérte. A városközponthoz vezető egyetlen hidat lezárták, és állig felfegyverzett katonák veszik körül az elnöki palotát. A lövöldözésben legalább két polgári személy megsebesült.

“Guineaiak, az országban a társadalmi, politikai és gazdasági helyzet olyan mértékben súlyosnak bizonyult, hogy a katonák úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a felelősséget Guinea jövőjéért” – áll Doumbouya közleményében, amelyből az elefántcsontparti Infodrome hírportál idézett.

Doumbouya felszólította a hatalomátvételben részt nem vállaló katonákat, hogy maradjanak a kaszárnyákban. Közölte: létrehozták a nemzeti megbékélési és fejlesztési bizottságot (CNRD), amelynek célja, hogy egyesítse az állampolgárokat az ország előtt álló kihívások megoldásának érdekében. Hozzátette, hogy ő fogja vezetni ezt a bizottságot.

A zendülők a nyugat-afrikai ország állami televíziójában is bejelentették, hogy feloszlatták a kormányt és a parlamentet.

Condé elnökségének egy évtizede alatt jelentősen nőtt a bauxitban, vasércben, aranyban és gyémántban gazdag ország gazdasága, de kevés állampolgár részesült a fejlődés hasznából.

A most 83 éves Condét 2020 októberében választották meg a harmadik mandátumára. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, több tucatnyian haltak meg az összetűzésekben, és több tucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe.

Emberi jogi aktivisták bírálták a kormányzásban az utóbbi években bekövetkezett tekintélyelvű irányváltást.
Több évtizednyi autokrata kormányzás után, 2010-ben az egykori bebörtönzött, sőt halálra ítélt ellenzéki Condé volt az első demokratikusan megválasztott guineai elnök.

Alpha Condé 2020 márciusában az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte az “intézmények korszerűsítése” volt.

A szervezetüket Nemzeti Gyűlés és Fejlesztési Bizottságnak (CNRD) nevező zendülők nem árulták el, hogy hol tartják fogva a 83 éves államfőt, de tudatták az állami tévében közleményükben, hogy szavatolják a sértetlenségét, és biztosítanak neki orvosi ellátást.

A CNRD közölte azt is, hogy katonai parancsnokok lépnek a régiók kormányzóinak helyére, a távozó minisztereket és az intézmények vezetőit pedig hétfőn, helyi idő szerint 11 órára megbeszélésre hívják a parlamentbe. A megjelenésük kötelező, a távolmaradást a CNRD elleni lázadásnak fogják elkönyvelni.

A zendülők közölték azt is, hogy további tájékoztatásig kijárási tilalmat vezetnek be az ország egész területén.

A hadsereg különleges alakulatai puccskísérletet hajtottak végre vasárnap a nyugat-afrikai országban. A Mamady Doumbouya ezredes vezette lázadók behatoltak Conakry kormányzati negyedébe, és őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

Alpha Condé tavaly októberben nyerte el a harmadik mandátumát. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, többtucatnyian haltak meg összetűzésekben, és többtucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe. Condé tavaly márciusban az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte “az intézmények korszerűsítése” volt.

Az ENSZ és az Afrikai Unió is elítélte a feltételezett katonai puccsot Guineában

António Guterres ENSZ-főtitkár és az Afrikai Unió (AU) is elítélte a feltételezett katonai hatalomátvételt Guineában vasárnap.

“Határozottan elítélek minden fegyveres hatalomátvételt és követelem Alpha Condé guineai elnök haladéktalan szabadon bocsátását” – írta Guterres a Twitter-oldalán.

Az Afrikai Unió soros elnökségét betöltő Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke, Felix Tshisekedi és Moussa Faki Mahamat, az AU Bizottságának elnöke közös közleményben szólított fel Condé elengedésére. Közleményükben a politikusok felszólítottak az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli összehívására is, a helyzet kiértékelésére és a megfelelő intézkedések megtételére.

A Nyugat-afrikai Gazdasági Közösség (ECOWAS) az alkotmányos rend helyreállítását sürgette, illetve szankciókat helyezett kilátásba.

A nyugat-afrikai országból ellentétes értesülések láttak napvilágot. Zendülő katonák egy csoportja állítólag őrizetbe vette az államfőt, a védelmi minisztérium viszont azt közölte, hogy visszaverték az elnöki palota elleni támadást. Condé jelenlegi tartózkodási helyéről egyelőre nem tudni.

Hírügynökségi beszámolók szerint a hadsereg különleges alakulatainak vezetésével puccskísérletet hajtottak végre a nyugat-afrikai országban. A fővárosban automata fegyverekkel lövöldöztek, az utcákon páncélozott járműveken és teherautókon ülő katonák járőröztek vasárnap.

A közösségi médiában több felvétel is megjelent állítólag arról, hogy a guineai elnököt megbuktatták a hadsereg különleges alakulatai. A videók valódiságát azonban a hírügynökségek nem tudták független forrásból ellenőrizni.

Mamady Doumbouya ezredes, a lázadó alakulatok parancsnoka a közösségi médiában közölte, hogy őrizetbe vették Alpha Condé elnököt. A francia idegenlégiósból lett ezredes bejelentette, hogy felfüggesztik az alkotmányt, feloszlatják a parlamentet, leváltják a kormányt és lezárják az ország határait.

A most 83 éves Condét 2020 októberében választották meg a harmadik mandátumára. A választás alatt és után erős feszültség uralkodott a nyugat-afrikai országban, több tucatnyian haltak meg az összetűzésekben, és több tucatnyi ellenzékit vettek őrizetbe. Condé 2020 márciusában az élénk tiltakozás ellenére új alkotmányt fogadtatott el, amelynek célja szerinte az “intézmények korszerűsítése” volt.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑