Cadmus fordítás Cadmus

Putyin: a CIA robbantotta fel az Északi Áramlat gázvezetékeket

2024. 02. 10.

Az Egyesült Államoknak egyértelmű indítéka volt a két Északi Áramlat gázvezeték 2022-es felrobbantásának megrendezésére, és megvoltak hozzá az eszközei – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön megosztott interjúban Tucker Carlson amerikai újságírónak.

A vezetékeket, amelyeket azért építettek, hogy Oroszországból a Balti-tengeren keresztül Németországba szállítsanak földgázt, 2022 szeptemberében vették célba. Több uniós ország vizsgálatot indított a támadások ügyében, de eddig nem hoztak nyilvánosságra eredményeket.

Carlson közvetlen kérdésére, hogy ki robbantotta fel a vezetékeket, Putyin azt válaszolta:

“Természetesen Önök” – utalt az Egyesült Államokra.

“LEHET, HOGY ÖNNEK SZEMÉLYESEN VAN ALIBIJE, DE A CIA-NAK NINCS”.

“Nem megyek bele a részletekbe, de ahogy a mondás tartja, ilyen esetekben meg kell keresni azt, akinek érdeke fűződik a szabotázshoz” – mondta Putyin, hozzátéve, hogy a kulcskérdés az, hogy “ki volt képes” a robbantásra.

“Nem mindenki férhet hozzá a Balti-tenger tengerfenékéhez és végezhet robbantást” – jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy meglepte Németország hallgatása az ügyben.

Putyin és magas rangú moszkvai tisztviselők szerint az Egyesült Államoknak volt a legnagyobb haszna a szabotázsból, és rámutattak arra, hogy Washington nyilvánosan ellenezte a vezetékek megépítését. Moszkva azzal vádolta a Nyugatot, hogy elakasztotta a nyomozást.

2023-ban Seymour Hersh díjnyertes amerikai újságíró azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy felrobbantotta az Északi Áramlat vezetékeket. A Fehér Ház akkoriban “teljes kitalációként” utasította el a vádakat.

Hersh állításai nyomán több nyugati lap arról számolt be, hogy ukrán állampolgárok is részt vettek a támadásban. Kijev tagadta, hogy bármi köze lenne a szabotázshoz.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑