Cadmus fordítás Cadmus

Putyin Abbasznak: Trump üdvözletét küldi a palesztin elnöknek

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn azzal kezdte a találkozóját a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbasszal, hogy közölte vele, megvitatta a közel-keleti konfliktus ügyét Donald Trump amerikai elnökkel.

“Most beszéltem Trump amerikai elnökkel”, mondta Putyin Abbásznak, mielőtt zárt ajtók mögött folytatták a tárgyalásokat. “Nyilvánvalóan az izraeli-palesztin konfliktusról beszéltünk … szeretném átadni az üdvözletét.”

A palesztin vezető azért látogatott Moszkvába, hogy megszerezze Putyin támogatását, miután Trump feldühítette a palesztinokat és szövetségeseiket azzal, hogy elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

“Nagyon fontos számunkra, hogy megismerjük a személyes véleményét, hogy tisztázzuk a helyzetet, és egy közös koncepció által megoldást találjunk,”

–  mondta Putyin a vendégének.

A Palesztin Hatóság és az amerikai közigazgatás között nagyon feszült a viszony Trump decemberi nyilatkozata óta. Az amerikai fenyegetések az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten ügynökség pénzeszközeinek csökkentésére csak tovább rontottak a helyzeten.

“Tekintettel az Egyesült Államok akciói által teremtett légkörre, mi … elutasítjuk az Egyesült Államokkal való együttműködést, mint közvetítő,” – mondta Abbász Putyinnak.

“Egy nemzetközi találkozó esetén azt kérjük, hogy az Egyesült Államok ne lehessen kizárólagos közvetítő, csak a közvetítők egyike.”

Trump Jeruzsálem-nyilatkozata óta a Palesztin Hatóság próbálja meggyőzni Oroszországot, hogy vállaljon sokkal nagyobb szerepet a béketárgyalásokban.

Abbasz a hónap elején két vezető orosz tisztviselővel találkozott rámalláh-i irodájában, Nikolai Patrushevvel, a biztonsági tanács titkárával és Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettessel.

A Palesztinai Felszabadítási szervezet főtitkára, Saeb Erekat és a Palesztin Hatóság központi hírszerzési vezetője, Majed Faraj is részt vett az orosz küldöttekkel folytatott találkozón.

A Wafa hírügynökség szerint Abbasz közölte velük, hogy a Palesztin Hatóság érdekelt az Oroszországgal fenntartott kapcsolatok fejlesztésében és megerősítésében. Valamint kifejezte háláját Oroszország palesztinokat támogató tevékenységéért.

Abbasz hangsúlyozta Oroszország politikai álláspontjának fontosságát, mivel “nagy súlya van a nemzetközi színtéren és a kvartett részeként, amelynek továbbra is tisztességes és igazságos szerepet kell játszania.”

Oroszországon kívül a 2002-ben Madridban alapított Kvartett magában foglalja az ENSZ-t, az Egyesült Államokat és az Európai Uniót.

A Wafa idézte az orosz tisztviselőket, miszerint Putyin már nagyon várja a találkozót a Palesztin Hatóság elnökével. A küldöttek megerősítették Oroszország folyamatos támogatását a palesztinok számára és erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtésére.

Orientalista.hu – Újkelet

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑