Cadmus fordítás Cadmus

Putyin: az EU nem vett tudomást a Donyeck elleni rakétacsapásról

2022. 03. 18.

Nehezményezte a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetése során Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy az EU vezetése nem vett tudomást a Donyeck ellen intézett ukrán rakétacsapásról – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A két vezető a tájékoztatás szerint megvitatta a Moszkva által „a Donyec-medencei köztársaságok védelmét célzó orosz különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háborúval kapcsolatban kialakult helyzetet, beleértve a humanitárius szempontokat, így a civilek evakuálását is.

„Az orosz elnök külön felhívta a figyelmet arra, hogy az EU vezetése a fejlemények nyilvános értékelésekor figyelmen kívül hagyta az ukrán hadsereg tegnapi bűnös és embertelen akcióját – a Donyeck központjában lévő lakónegyedre kazettás robbanótöltettel mért rakétacsapást, amely számos civil áldozatot követelt” – állt a moszkvai közleményben.

Putyin ismertette az orosz-ukrán tárgyalásokra vonatkozó álláspontját, „amelyek célja megállapodások kidolgozása, az ismert orosz követelések figyelembevételével”. Az orosz elnök hangot adott álláspontjának, miszerint Kijev „nem tanúsít komoly hozzáállást a kölcsönösen elfogadható megoldások kereséséhez”.

Az orosz-ukrán tárgyalások február 28-án kezdődtek. Március 10-én Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is találkozott egy, a törökországi Antalyában tartott diplomáciai fórum alkalmából.

Az orosz-ukrán tárgyalások négy, Fehéroroszországban személyesen megtartott tárgyalási forduló után videókonferencia keretében folytatódnak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑