Cadmus fordítás Cadmus

Putyin az örmény kormányfő támogatására szólította fel az ODKB-szövetségeseket

Nikol Pasinján örmény kormányfő és csapata támogatására szólított fel a hegyi-karabahi harcok utáni normális élet helyreállítása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) szerdai virtuális csúcstalálkozóján.

Putyin hangsúlyozta, hogy az orosz-azeri-örmény háromoldalú fegyvernyugvási nyilatkozat elfogadásával Pasinján “fájdalmas”, de “elkerülhetetlen” lépést tett, és a felelősség vállalása nagy személyes bátorságot követelt tőle. Mint mondta, Oroszország érdekelt abban, hogy az ODKB- és a FÁK-tagállamok csatlakozzanak a hegyi-karabahi humanitárius erőfeszítésekhez.

Az örmény miniszterelnök méltatta, hogy orosz békefenntartók szavatolják a békét és a biztonságot Hegyi-Karabahban, és “kivételesnek” minősítette Putyin szerepét a 44 napig tartó azeri-örmény fegyveres konfliktus lezárásában. Elmondta, hogy mindvégig kapcsolatban állt az orosz vezetővel.

Pasinján azt hangoztatta, hogy meg kell teremteni a régió lakosai hazatérésének és az élet normalizálásának feltételeit, valamint biztosítani kell a kulturális és a vallási emlékhelyek védelmét. A prioritások között nevezte meg a közlekedési útvonalak biztonságának szavatolását.

Putyin szerint a hegyi-karabahi fegyveri konfliktus, a fehérorosz elnökválasztás utáni, a Minszkre gyakorolt “példátlan külső nyomás” mellett történt “események”, valamint a kirgizisztáni belpolitikai fejlemények súlyosbították a helyzetet az ODKB-térségben.

Az orosz elnök egyebek között azt is elmondta, hogy tárgyalások folynak Covid-19 elleni orosz oltóanyagoknak az ODKB-országokba való szállításáról, illetve az ezekben az államokban való gyártásáról. Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök közölte, hogy hazájában a közeljövőben felépül egy orosz vakcinát előállító üzem.

Putyin úgy vélekedett, hogy az ODKB-országoknak folytatniuk kell közös erőfeszítéseiket “a második világháborúra vonatkozó történelmi igazság” megvédelmezésében. Elismeréssel nyugtázta, hogy a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulóján megrendezett moszkvai díszszemlén valamennyi tagállam katonái részt vettek.

Az ODKB-nek Oroszország, Fehéroroszország Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán a tagja. A szervezet vezetői nyilatkozatot fogadtak el az igazságos világrend létrehozásának szükségességéről.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑