Cadmus fordítás Cadmus

Putyin: az orosz energetikai vállalatok készüljenek fel az uniós olajembargóra

2022. 07. 09.

Az orosz vállalatoknak fel kell készülniük az új uniós szankciócsomagban szereplő olajembargóra – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

“A minap, mint tudják, az Európai Unió újabb szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen, olajembargóval. A hazai vállalatoknak fel kell készülniük erre a döntésre.

Az ilyen korlátozások kilátásairól már beszéltünk a legutóbbi, az üzemanyag- és energiaágazattal foglalkozó ülésen” – mondta az elnök a kormány tagjaival tartott megbeszélésen.

Ugyanakkor az államfő hozzátette, hogy az ilyen típusú üzemanyag termelésének mennyisége az országban növekszik.

“AZ ÉV ELEJE ÓTA AZ OLAJTERMELÉS 3,5%-KAL HALADTA MEG AZ ELŐZŐ ÉVIT. A GÁZTERMELÉS JANUÁR ÉS MÁJUS KÖZÖTT CSÖKKENT, DE CSAK 2%-KAL” – MONDTA AZ ELNÖK.

Elmondása szerint a gázkondenzátummal együtt a kőolajtermelés szintje idén júniusban elérte a napi 10,7 millió hordót, ami félmillió hordóval magasabb, mint májusban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a hazai termelők felelősek kötelezettségeik teljesítéséért, de a Nyugat felszólításai miatt, hogy mondjanak le az orosz energiaforrásokról, a világpiacok még mindig lázban égnek.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a Brent nyersolaj ára elérte a 130 dolláros hordónkénti árat a hiányra való tekintettel.

“Az elmúlt napokban az árak 20-30 dollárral csökkentek. Mindez a globális gazdasági lassulásra vonatkozó előrejelzések és az európai gazdasági nehézségek kialakulásának hátterében történt” – mondta.

Putyin hozzátette, hogy ha a Nyugat továbbra is korlátozó intézkedéseket alkalmaz, az katasztrofális következményekkel járhat a világgazdaságra nézve.

“AZ OROSZORSZÁGGAL SZEMBENI SZANKCIÓK SOKKAL NAGYOBB KÁRT OKOZNAK AZOKNAK AZ ORSZÁGOKNAK, AMELYEK BEVEZETIK ŐKET” – HANGSÚLYOZTA.

Az ukrajnai különleges művelet kezdete óta a Nyugat fokozta a Moszkvára gyakorolt szankciós nyomást. Néhány ország bejelentette az orosz vagyonok befagyasztását, és számos márka elhagyta az országot. Az Európai Unió már hat szankciócsomagot hagyott jóvá, amelyek többek között a szén- és kőolajimportra vonatkozó embargó fokozatos bevezetését írják elő. Ugyanakkor Európában és az Egyesült Államokban ezek a lépések az üzemanyag- és élelmiszerárak rekordszintű emelkedését idézték elő.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑