2018. 09. 20.

Putyin az orosz védelmi tárca adataira hagyatkozik a lelőtt orosz gép ügyében

Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi tárca adataira hagyatkozik a Földközi-tenger felett lelőtt katonai gép ügyében, de az orosz szakértők megvizsgálják a légi incidenssel kapcsolatos izraeli információkat is – közölte újságírókkal Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában.

Keddre virradóra lelőttek egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet 15 emberrel a fedélzetén az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett. Moszkva szerint a gépet a szíriai légvédelem lőtte le, de Izrael hibájából történt az incidens, míg Jeruzsálem Damaszkuszt okolja az esetért.

Peszkov kijelentette, hogy az orosz védelmi minisztériumnak és a vezérkarnak a körzetben lebonyolított repülésekről másodpercenkénti elektronikus adatai vannak, és rájuk hagyatkozik az orosz elnök. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Putyin kedden Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott beszélgetése során belegyezett abba, hogy egy izraeli szakértőkből álló küldöttség, élén az izraeli légierő főparancsnokával, az orosz fővárosba viszi a birtokukban lévő adatokat. Az orosz szakértők majd megvizsgálják őket – tette hozzá Peszkov.

Arra kérdésre, hogy a szíriai fél is átadta-e a saját adatait, azt felelte, erről nincs tudomása. Akárcsak arról sem, hogy Putyin elnök felhívta-e telefonon Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

Az orosz védelmi tárca szóvivőjének magyarázata szerint az izraeli légierő négy F-16-os vadászbombázója hétfő este 22 óra körül légicsapást mért irányítható légibombákkal az északnyugat-szíriai Latakia város környékén lévő szíriai létesítményekre, és a Földközi-tenger felől, kis magasságban közelítették meg a célpontot.

Az izraeli gépek a leszállásra készülő orosz Il-20-ast használták fedezéknek, így a szíriai légvédelem SZ-200-as – szovjet gyártmányú – rakétái a nagyságrenddel nagyobb felületű orosz gépet találták el, és nem az izraeli repülőket. Az izraeli hadsereg álláspontja szerint azonban a szíriai légvédelem több irányba, nem pontos célpontokra lőtte ki rakétáit, amikor az izraeli gépek már a zsidó állam területén voltak, és ez vezetett az orosz gép lelövéséhez.

MTI

, , ,
Back to Top ↑