2019. 08. 28.

Putyin felé közeledik Erdogan

A számos dzsihadista lázadó csoport által ellenőrzött északnyugat-szíriai Idleb tartományban fokozódó feszültségről tárgyalt tegnap Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában. A Hürriyet török hírportál szerint Erdogan aggodalmát fejezte ki orosz kollégájának amiatt, hogy a Moszkva támogatását élvező Bashar Al-Assad szíriai elnök továbbra is intenzív katonai akciókat hajt végre a térségben, ez pedig nem csupán egy újabb humanitárius válsághoz vezethet, de a szíriai kormányerők előrenyomulása következtében ismét tízezrek indultak útnak a török határ felé a harcok elől.

Törökország az elmúlt években szintén jelentősen kiterjesztette befolyását a határ menti Idleb tartományban, sőt egyes régiókat el is foglalt, nagy erőt fordítva arra, hogy a helyi fegyvereseket a saját ernyőszervezete, a Nemzeti Felszabadítási Front alatt egyesítse. A török befolyásszerzési erőfeszítések pedig éppen az ország mintegy harmadát ellenőrzésük alatt tartó kurd milíciákkal magyarázhatóak.

A kurd hatóságok mindenesetre tegnap elindították a csapatkivonást az ellenőrzésük alatt álló, szintén Törökországgal határos északkelet-szíriai területekről, nem sokkal azután, hogy megkezdte működését a közös török–amerikai műveleti központ. Ennek célja egy biztonsági övezet kialakítása. Erdogan azt mondta: a területre hamarosan belépnek a török szárazföldi csapatok, emlékeztetett a távirati iroda. Ankara és Washington hosszas tárgyalások után nemrég állapodott meg egy olyan török–amerikai műveleti központ létrehozásáról, amely a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományból koordinálja majd a biztonsági övezetet.

A cikk folytatását ITT olvashatják el.

Magyar Nemzet – Tóth Loretta

 

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑