Cadmus fordítás Cadmus

Putyin nem újítja fel az orosz légicsapásokat Aleppónál

2016. 10. 29.

Nem tartja célszerűnek jelenleg Vlagyimir Putyin orosz elnök az Aleppó elleni orosz légicsapások felújítását, ezért elutasította a vezérkar erre vonatkozó kérését – közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken Moszkvában.

Peszkov szerint Putyin lehetségesnek tartja a “humanitárius szünet” meghosszabbítását annak érdekében, hogy elszállíthassák a sebesülteket, és azok a fegyveresek, akik így döntenek, elhagyhassák a várost. A szóvivő hangsúlyozta: a légicsapásokra vonatkozó moratórium meghosszabbítása lehetőséget nyújt az amerikaiaknak arra, hogy betartsák ígéretüket, amelyet korábban a terroristák és a mérsékelt ellenzék egységeinek szétválasztásával kapcsolatban tettek. Dmitrij Peszkov leszögezte, hogy az orosz légicsapásokat kizárólag Aleppónál szüneteltetik majd, azt pedig nem tudta megmondani, hogy meddig. Szavai szerint Putyin és Barack Obama távozó amerikai elnök között nem történt kapcsolatfelvétel az ügyben. A szóvivő említést tett arról, hogy Szíriával kapcsolatban a stratégiai döntéseket főparancsnoki minőségében az elnök hozza meg, a vezérkar az operatív vezetést látja el.

Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője bejelentette, hogy Aleppónál mind a négy humanitárius folyosót éjjel-nappal nyitva tartják, hogy biztosítsák a civilek evakuálását, továbbá vizet és élelmet juttassanak be a szíriai kormányerők által ostromlott városrészbe. Rudszkoj elmondta, azért kért a vezérkar engedélyt az elnöktől a légicsapások felújítására, mert miközben továbbra is civilek pusztulnak el, a fegyveresek felújították harci tevékenységüket.

A nap folyamán az aleppói helyzet normalizálásáról telefonon egyeztetett egymással Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter. Az orosz diplomáciai tárca közlése szerint Lavrov ismét sürgette, hogy az amerikaiak a korábbi ígéretüknek megfelelően válasszák szét a terroristákat és a mérsékeltnek nevezett szíriai ellenzéki erőket.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑