Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Putyin segítséget ígért Tádzsikisztánnak a tádzsik-afgán határon kialakult helyzet nyomán

2021. 07. 06.

Segítséget ígért Tádzsikisztánnak Vlagyimir Putyin orosz elnök a tádzsik-afgán határon kialakult helyzet nyomán – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Putyin a nap folyamán tádzsik hivatali partnerével, Emomali Rahmonnal folytatott telefonbeszélgetést, amelynek során részletesen megvitatták a tádzsik-afgán határon kialakult bonyolult helyzetet, elsősorban a határ menti afgán térségben fokozódó harci tevékenységet.

Putyin kijelentette, hogy kész megadni minden szükséges támogatást Tádzsikisztánnak bilaterális viszonylatban és a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) keretében is.
A két vezető elkötelezte magát az orosz-tádzsik stratégiai partnerség és szövetségesi viszony megerősítése mellett.

Megállapodtak a két ország közötti kapcsolatok különböző szintű fenntartásában.

A közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága hétfőn közölte, hogy több mint ezer afgán katona lépte át a tádzsik határt hétfőre virradó éjszaka a tálib lázadókkal folytatott harcokban elszenvedett vereséget követően.
A közlemény szerint “a tálib lázadók teljesen ellenőrzésük alá vonták” a Tádzsikisztánnal 910 kilométeres szakaszon határos Badahsán afgán tartomány hat körzetét.

Sztanyiszlav Zaszj, a hat volt szovjet tagköztársaságot, köztük Tádzsikisztánt magában foglaló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) főtitkára a múlt héten közölte, hogy Afganisztán északi területeinek helyzete romlik, és súlyos aggodalomra ad okot. Szavai szerint feltétlenül segítséget kell nyújtani Tádzsikisztánnak déli határa biztonságának fenntartásában.

Az elmúlt héten már eddig is több száz afgán katona lépte át a tádzsik határt a tálibok előretörése elől menekülve. Tádzsikisztán “a jószomszédság elve és az afgán belügyekbe való be nem avatkozás politikája” alapján eddig valamennyi afgán katonát átengedte a területére.

A tálibok megsokszorozták támadásaikat, amióta az amerikai csapatok és szövetségeseik májusban megkezdték kivonulásukat Afganisztánból. Az amerikai csapatkivonás a terv szerint legkésőbb 2021. szeptember 11-re befejeződik.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑