Cadmus fordítás Cadmus

Putyin szerint Kijev elszabotálja a minszki megállapodásokat

2022. 02. 03.

Kijev krónikusan elszabotálja az ukrajnai rendezés alapjául szolgáló minszki megállapodások végrehajtását – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor szerdán telefonon beszél Boris Johnson brit kormányfővel.

A Kreml sajtószolgálata által kiadott közlemény szerint Putyin és Johnson az ukrajnai “belső” konfliktusról és az Oroszország által az Egyesült Államoknak és a NATO-nak beterjesztett orosz garanciaigényekről folytatott eszmecserét. Az orosz államfő kifejtette elvi álláspontját mindkét kérdéssel kapcsolatban.

Putyin szerint a NATO-ban nincs meg a készség, hogy megfelelően reagáljon a jogos orosz aggodalmakra; a szövetség úgynevezett “nyitott ajtók” politikájára hivatkozik, amely azonban az orosz álláspont szerint ellentmond a biztonság oszthatatlansága alapelvének.

Johnson kedden Kijevbe látogatott, ahol fogadta őt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az Egyesült Államok csapatokat helyez át Európába

Joe Biden amerikai elnök arra utasította az Egyesült Államok védelmi minisztériumát (Pentagon), hogy több mint 3000 amerikai katonát helyezzen át az európai szövetségesek védelmének megerősítése érdekében – számolt be szerdán, kormánytisztviselőktől származó információkra hivatkozva az amerikai sajtó.

A nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint “Biden ezen a héten hozzávetőleg 2000 katonát küld az Észak-Karolina államban található Fort Bragg katonai bázisról Lengyelországba és Németországba.” Ezen kívül a Németországban állomásozó úgynevezett Stryker századhoz tartozó körülbelül 1000 katonát helyez át Romániába – mondták a tisztviselők.

A beszámoló szerint a Pentagon az amerikai katonai erők Európán belüli további átcsoportosítására számít, valamint több ezer katonát helyeztek készenlétbe, túl azon a 8500 fegyveresen, akik a múlt héten kaptak erre parancsot.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője a múlt hét elején jelentette be, hogy az Egyesült Államok készenlétbe helyezett 8500 katonát, hogy rendkívül rövid időn belül Európába telepíthesse őket, amennyiben a NATO aktiválja gyorsreagálású erőit az ukrajnai feszültségek közepette. A szóvivő akkor azt mondta, ez a lépés független a NATO keleti szárnya erősítésének keretében történő, Európán belüli amerikai csapatmozgásoktól, amelyek a szövetségesek megnyugtatására szolgálnak.

A kománytisztviselők szerint a mostani lépések célja, hogy “megpróbálják elrettenteni Oroszországot Ukrajna megtámadásától, és elkerüljék a háborút Kelet-Európában.” A beszámoló szerint ezekkel a lépésekkel párhuzamosan a Biden-adminisztráció diplomáciai megoldásokat próbál találni, azaz “gazdasági szankciók özönét készíti elő egy esetleges orosz támadása esetére.”

Biden azután írta alá az utasításokat, miután kedden találkozott Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Mark Milley tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Az amerikai védelmi miniszter a múlt héten tárgyalt a román, a német és lengyel kollégájával.

Míg néhány száz amerikai katona Ukrajnában tartózkodik, az újonnan áthelyezett erők egyike sem kapott engedélyt az országba való belépésre, és “várhatóan az áthelyezésük ideiglenes lesz” – közölték az illetékesek. A tisztviselők nem árultak el további részleteket, csupán annyit közöltek, hogy az áthelyezésekre a következő napokban kerülhet sor.
Az új erők egy része bevethető lenne abban az esetben, ha az Egyesült Államok hadseregét hívnák segítségül a jelenleg Ukrajnában élő mintegy 30 ezer amerikai evakuálásában – mondta egy magas rangú védelmi minisztériumi tisztviselő. Hozzátette, hogy valószínűleg ebben az esetben sem küldenék az amerikai csapatokat Ukrajnába, ehelyett elősegítenék a szárazföldi evakuálási műveletet az ukrán határ mentén.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑