Cadmus fordítás Cadmus

Putyin: terrorcselekmény történt Brjanszk megyében

2023. 03. 02.

Terrorcselekményként jellemezte az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megyében csütörtökön történt fegyveres incidenst Vlagyimir Putyin orosz elnök.

“Ma újabb terrorcselekményt, újabb bűncselekményt követtek el, behatoltak a határmenti területre és civilekre nyitottak tüzet” – jelentette ki Putyin egy pedagógustanácskozás részvevőivel online kommunikálva. Az elnök, aki neonácinak minősítette a támadókat, azt mondta, a támadók látták, hogy egy közönséges Nivát támadtak meg, amelyben civilek és gyerekek ültek, amikor tüzet nyitottak rá.

“Éppen az ilyen emberek tűzték ki feladatul maguknak, hogy megfosszanak bennünket történelmi emlékezetünktől, megfosszanak területünktől, megfosszanak hagyományainktól, nyelvünktől” – mondta, kilátásba helyezve, hogy ez nem fog sikerülni a neonáciknak, mert szét fogják verni őket.

Alekszandr Bogomaz, a brjanszki régió kormányzója csütörtök délelőtt Telegram-csatornáján közölte, hogy ukrán diverzánsok hatoltak be a Klimovoi járásbeli Ljubecsane községbe és dróntámadás érte a tőle mintegy 15 kilométerre található Szusane falut. Bogomaz szerint a támadók tűz alá vettek egy mozgásban lévő járművet, aminek következtében a gépkocsi vezetője életét vesztette, egy tízéves gyermek pedig megsebesült. A kormányzó délután bejelentette még egy 56 éves férfi halálát.

Az orosz Szövetségi Biztosági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy a védelmi minisztériummal együtt műveletet indított az orosz területre behatoló “nacionalisták” likvidálására. Az FSZB csütörtök délután arról adott hírt, hogy a rendvédelmi szervek urai a helyzetnek a Klimovoi járásban, ahol nagy mennyiségű robbanószerkezetet találtak, amelyek hatástalanítása folyamatban van.

A TASZSZ a rendvédelmi szervekre hivatkozva azt írta, hogy a fegyveresek, akiknek létszáma több tucatnyira tehető, Ljubecsane mellett Szusanébe is behatoltak és legkevesebb hat túszt ejtettek. Az orosz hírügynökség informátora szerint az incidensnek több civil halottja és sebesültje volt.

Az RBK című gazdasági napilap, és a Rigában szerkeszett Meduza ellenzéki hírportál szerint a túszejtés tényét és a támadók számát a brjanszki hatóságok nem erősítették meg. A támadás elkövetőit hivatalos orosz források nem nevesítették meg.

Az RBK és Kommerszant című lap a közösségi médiában közölt felvételekre hivatkozva közölte, hogy a támadásért a felelősséget egy Orosz Önkéntes Hadtest nevű szervezet vállalta magára, amelyet az ukrán idegenlégióval és az Azov elnevezésű alakulattal szoktak összefüggésbe hozni. Mindkét orosz lap megemlítette, hogy Kijev elhatárolódott a történtektől.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt egy nap alatt elszenvedett embervesztségét mintegy 640 főben határozta meg. A tábornok szerint a Donyeck körzetében folytatott harcokban mintegy 270, Liman irányában pedig 160 katona esett el.

Konasenkov szerint az orosz hadsereg megsemmisített egyebek között egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, egy Buk-M1-es légvédelmi rendszert és egy Sz-300-as légvédelmi rendszerhez tartozó lokátort, két hadianyag-raktárt és egy kommunikációs központot.

A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi karóságok ukrán tüzérségi támadást.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑