Rádióállomás státuszáról tárgyal az ENSZ Dél-Szudánról

Az ENSZ tárgyalásba kezdett a dél-szudáni hatóságokkal, miután ez utóbbiak arról döntöttek, hogy bezárják a világszervezet égisze alatt az országban működő rádióállomást, a Radio Mirayát.

Elijah Alier, a dél-szudáni médiafelügyelet elnöke azzal indokolta a rádió betiltását, hogy az folyamatosan figyelmen kívül hagyja a helyi törvényi előírásokat, nem veti alá magát a médiára vonatkozó szabályozásnak. Az AFP francia hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy a rádió betiltásáról szóló rendeletet még nem hajtották végre, egyelőre még sugároz műsorokat. Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy a világszervezet egyelőre még tárgyal a kérdésről.

A Radio Mirayát 2006-ban alapította az ENSZ dél-szudáni békefenntartó missziója (UNMIS) a svájci Hirondelle Alapítvánnyal együttműködve. Az adót a holland, a svájci és a svéd kormány finanszírozza. Korábban Kartúmban működött a központi szerkesztősége, de onnan Dzsubába, Dél-Szudán fővárosába költözött át azt követően, hogy ez utóbbi 2011 júliusában függetlenné vált. A rádió angol és arab nyelven sugároz, egyes műsorai helyi nyelveken is hallhatók. Az alapítók szándéka minőségi, objektív információkat adni az ország lakosságának.

A rádió betiltásáról szóló döntés az AFP szerint a sajtószabadság elleni újabb lépés Dél-Szudánban, ahonnan több külföldi tudósítót távozásra kényszerítettek, s ahol a média a hatalom célkeresztjébe került.

A kelet-afrikai ország, egyben a kontinens legújabb állama, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól, amelynek 2005 óta autonóm tartománya volt. A függetlenségről népszavazást tartottak, és a szavazatok túlnyomó részének átszámolása szerint a résztvevők 99 százaléka a déli országrész függetlensége mellett voksolt. Az ENSZ 193. tagországként vette fel tagjai közé.

Orientalista.hu – Magyar Idők, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑