Ragaszkodik hatalmához Kabila kongói államfő

A biztonsági erők lelőttek két férfit vasárnap a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában egy katolikus templom előtt, miközben tüntetések vannak Kinshasában amiatt, hogy Joseph Kabila elnök nem hajlandó megválni a hatalomtól – jelentette az MTI.

Az ellenzék nagy része tiltakozik az ellen, hogy az államfő módosítani akarja az alkotmányt a választáson való harmadszori indulása érdekében. Kabilának 2016 decemberében járt le a második hivatali ideje, de mindeddig nem tartottak elnökválasztást, hosszú halogatás után végül kiírták azt 2018. december 23-ára. Az elnök azonban a választásig meg akarja változtatni az alkotmányt.

Az ellenzékiek tüntetésre hívták az embereket vasárnapra. A hatóságok azonban figyelmeztették őket, hogy minden gyülekezést fel fognak osz­latni. A biztonsági erők ennek megfelelően könnygáz bevetésével feloszlattak több csoportosulást katolikus templomok előtt is, mert katolikus aktivisták is tevékeny részesei az ellenzéki megmozdulásoknak. Az egyháznak nagy a tekintélye a társadalomban – a lakosság 40 százaléka katolikus –, noha az egyház vezetői nyíltan nem támogatták a tüntetések megszervezését.

A készülő vasárnapi tüntetések hírére a rendőrség és a hadsereg ellenőrző­pontokat állított fel szerte Kinsha­sában, a távközlési cégek pedig hatósági utasításra felfüggesztették az internetszolgáltatást és az SMS-küldés lehetőségét. Emery Okundji távköz­lési miniszter közölte, hogy a telekommunikációs szolgáltatóknak szóló kormányzati utasítást az állambiztonság indokolta.

Orientalista.hu – Magyar Idők

Sharing is caring!

, ,
Back to Top ↑