Cadmus fordítás Cadmus

Raiszi visszautasította a NAÜ bírálatát

2021. 09. 10.

Ebrahim Raiszi iráni elnök szerdán határozottan visszautasította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által megfogalmazott bírálatot, amely szerint Teherán nem hajlandó az együttműködésre.

“Önmagában az, hogy a teheráni vezetés komolyan együttműködik a NAÜ-vel, világosan mutatja Irán elkötelezettségét arra, hogy átláthatóvá tegye nukleáris tevékenységét” – jelentette ki Irán ultrakonzervatív elnöke Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével folytatott telefonbeszélgetésében.

“Persze észszerűtlen konstruktív választ várni Irántól a NAÜ kontraproduktív (a kívánttal ellentétes hatású) hozzáállása esetén” – fogalmazott Raiszi, akit az elnöki hivatal idézett. Mint mondta, mindez zavarja a tárgyalások menetét is.

A NAÜ kedden ismertetett jelentésében nehezményezte, hogy Irán jelentősen megnövelte a magas fokon dúsított uránkészletét az elmúlt hónapokban a 2015-ben aláírt atomalkuban engedélyezett mennyiséghez képest. Ezen felül bírálta Teheránt, amiért nem válaszolt a három be nem jelentett atomlétesítménnyel kapcsolatos kérdésekre, és 2021 februárja óta komolyan korlátozta a szervezet ellenőrző és megfigyelő munkáját.

Irán és a hat nagyhatalom – az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) – valamint Németország 2015-ben Bécsben megállapodást írt alá, amelyben Irán az ellene bevezetett nemzetközi szankciók fokozatos feloldása fejében vállalta, hogy korlátozza atomprogramját. A nyugati nagyhatalmak azzal vádolták Iránt, hogy atombombára kíván szert tenni, amit Teherán máig tagad.

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Irán válaszként fokozatosan megszegte a szerződésben vállalt – az urándúsítás fokára, dúsított uránkészlet nagyságára és az urándúsító centrifugák kategóriájára – vonatkozó kötelezettségvállalásait. A felek áprilisban állapodtak meg a tárgyalások újrakezdéséről, de azok Ebrahim Raiszi elnök júniusi megválasztása óta holtponton vannak.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑