Cadmus fordítás Cadmus

Rakéták csapódtak be Bagdad Zöld Zónájában

2022. 08. 31.

Iraki fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be Bagdad megerősített Zöld Zónájában kedden, és folytatódtak a hétfőn kezdődött összecsapások a rivális síita csoportok között.

Az éjszaka folyamán fegyverropogás és rakéták becsapódása hallatszott az iraki fővárosban, melynek elnéptelenedett utcáin csak fegyveresek cirkáltak teherautókkal.

A második napja tartó összecsapásoknak, amelyek a hétfőn lemondott síita vezető, Muktada asz-Szadr támogatói és a főként Iránhoz hű síita fegyveres csoportok között törtek ki, már több mint húsz halálos áldozatuk van.

A síita többség Szaddám Huszein hatalmát megdöntő 2003-as amerikai invázió óta uralja Irakot.

A mindenfajta külföldi beavatkozást ellenző, nacionalista Szadrnak sok ezer fegyverese van, és milliók támogatják az országban. A vele szemben állók Teherán régi szövetségesei, több tucatnyi, Irán által kiképzett, felfegyverzett félkatonai csapattal rendelkeznek.

Bár Muktada asz-Szadr pártja megnyerte a múlt októberben tartott választásokat, a kormányalakításhoz mégsem volt meg a kellő többség. Az azóta eltelt időszakban a befolyásos vezető olyan kabinetet szeretett volna felállítani, amelyben nem kapnak szerepet riválisai. A kormányalakításra tett próbálkozásai azonban mind kudarcba fulladtak, ezért a vezető júniusban összes parlamenti képviselőjét visszahívta.

A zavargások miatt evakuálták az bagdadi holland nagykövetség személyzetét

A hét elején kirobbant zavargások miatt evakuálták a bagdadi holland nagykövetség személyzetét, az alkalmazottak biztonságuk érdekében ideiglenesen a város másik részén lévő német nagykövetségen dolgoznak és tartózkodnak – írta az NlTimes című hírportál kedden a külügyminisztérium bejelentésére hivatkozva.

A bagdadi holland nagykövetség a Zöld Zónában helyezkedik el, a terület körül tűzharcok zajlanak, míg a német nagykövetség a térségen kívül található. “Amint a helyzet újra biztonságos lesz, az alkalmazottak visszatérnek a holland nagykövetségre” – közölte a minisztérium.

A holland külügyminisztérium felszólította az állampolgárokat Irak elhagyására. “Komoly a biztonsági kockázat, ne halogassák a távozást” – hangsúlyozta a külügyminisztérium. Azt is hozzátették, hogy amennyiben a biztonsági helyzet romlik, a nagykövetség valószínűleg nem tud majd segíteni azoknak a hollandoknak, akik úgy döntenek, hogy Irakban maradnak.

Hétfőn óta több mint húszan meghaltak Bagdadban, amikor rohamrendőrökkel csaptak össze az aznap lemondott Muktada asz-Szadr síita hitszónok és politikai vezető támogatói. Az erőszak az után robbant ki, hogy Szadr bejelentette visszavonulását.

Hívei – akik a múlt hónapban már megrohamozták a parlamentet, majd többhetes ülősztrájkot tartottak az épületnél – erre reagálva hétfőn több kormányépületet is megostromoltak a fővárosban, és nem csak a rendőrökkel, de az Irán által támogatott politikai csoportokkal is összecsaptak a bagdadi kormányzati negyedben. Keddi jelentések szerint a Zöld Zónában iraki fegyveresek által kilőtt rakéták csapódtak be, és folytatódnak az összecsapások a rivális síita csoportok között.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑