Cadmus fordítás Cadmus

Rakétákat lőttek ki Libanonból Izrael északi határvidékére

Három rakétát lőttek ki Izrael északi határának térségére Libanonból, a zsidó állam hadserege tüzérségi válaszcsapásokkal felelt – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A dél-libanoni határvidéket ellenőrző ENSZ-misszió (UNIFIL) egységének parancsnoksága felszólította Libanont és Izraelt, hogy gyakoroljanak önmérsékletet és kerüljék az eszkalációt az Izraelbe célzott rakéták és az izraeli hadsereg tüzérségi válasza után.

Az UNIFIL közleményt adott ki, amely szerint kapcsolatban állnak a felekkel, a határ nyugalmának megerősítésén dolgoznak, s felszólítottak a rend helyreállítására, hogy megkezdhessék az incidens kivizsgálását.

Előzőleg az izraeli tüzérség három hullámban mért válaszcsapást a rakéták kilövési helyének irányába. Beni Ganz izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy “éles hangú üzenetet küldött a UNIFIL-nek”, amelynek feladata az izraeli-libanoni határszakasz nyugalmának biztosítása.

A három, Izraelre irányzott rakéta közül csak kettő csapódott be izraeli területre, nem okoztak kárt emberéletben és anyagiakban. A védelmi szervek értékelése szerint Libanonban élő palesztin csoportok indíthatták a rakétákat.
Avicháj Stern, az északi-izraeli határnál lévő Kirját Smóne polgármestere megnyittatta a település óvóhelyeit, s a ynetnek elmondta, hogy városa hozzászokott az efféle feszültséghez.

“Ezúttal minden előzetes figyelmeztetés nélkül és a meglepetés erejével kapott el minket a támadás” – mondta Stern. Az észak-izraeli határ elleni támadásról valós időben értesítették a kneszetben tartózkodó Naftali Bennett miniszterelnököt is – tudta meg a ynet.

Izrael 2006-ban háborút vívott a libanoni radikális síita szervezet, a Hezbollah ellen. Az északi, libanoni határ vidéke azóta többnyire csendes, de legutóbb július 20-án szintén Izrael felé lőttek két rakétát a határ túloldaláról.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑