Cadmus fordítás Cadmus

Rakétákkal mértek csapást az eritreai fővárosra Etiópia területéről

2020. 11. 15.

Legalább három rakétával csapást mértek Eritrea fővárosára, Aszmarára a szomszédos Etiópiából szombat éjjel – mondták el térségbeli diplomaták hírügynökségeknek.

A város repülőterén két rakéta csapódott be.

Az érintettek egyelőre nem erősítették meg az értesülést. A Reuters hírügynökség sem tudott utánajárni a történteknek független forrásokból, mert a területen nem működnek a távközlési vonalak.

Etiópiában tizenegy napja harcok dúlnak a szövetségi kormány és az ország északi részén található Tigré tartományt magának követelő Tigrayi Népi Felszabadítási Front (TPLF) között.

A tigrayi erők szombaton támadással fenyegették meg az Etiópiával szomszédos Eritreát, mert állításuk szerint az segítséget nyújt a konfliktusban az addisz-abebai kormánynak. Bizonyítékkal nem szolgáltak.

Szaleh Mohammed Oszman eritreai külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek szombaton nyilatkozva tagadta, hogy országa érintett lenne konfliktusban.

Eritrea és Etiópia két évvel ezelőtt békemegállapodást kötött, de az Iszajasz Afeverki eritreai államfő vezette kormányzat továbbra is ellenséges maradt a tigréi vezetéssel az 1998-2000 közötti háborúban játszott szerepe miatt, amikor annak meghatározó befolyása volt az etióp belpolitikára.

Etiópia és Eritrea kapcsolatai azonban Ahmed Ali Abij etióp miniszterelnök 2018-as hatalomra lépése óta normalizálódtak. Abij megválasztásakor ugyanakkor a TPLF kilépett az etiópiai kormánykoalícióból.

A tigrayi erők nemcsak Eritreát támadták, de pénteken rakétacsapást mértek az etiópiai Amhara szövetségi tagállam két repülőterére is azért, mert csapatokat vezényelt Tigraybe a központi kormány erőinek támogatására.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑