Rakétatámadás érte Tripolit

Legkevesebb két ember meghalt, nyolc megsebesült, amikor rakétatámadás érte a líbiai fővárost, Tripolit kedden késő este – vált ismertté a helyi különleges szolgálatok tájékoztatásából.

A beszámolók szerint a fővárosba néhány rakéta csapódott be, hatalmas robbanásokat lehetett hallani. Az észak-afrikai országban Moammer Kadhafi líbiai diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik.

Líbia két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány között. Haftar ez utóbbit támogatja úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadseregével, amely jelentős területeket felügyel az ország keleti és déli részén.

A Haftár tábornok vezette kelet-líbiai hadsereg (LNA) április negyedikén indult Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. A támadás indoklásaként Haftár azt mondta, célja megtisztítani az országot a „terroristáktól és zsoldosoktól”.

A harcok már a főváros külső területén zajlanak. Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a harci cselekményekben 174 ember vesztette életét, 756 megsebesült.

Az Egyesült Államok és az ENSZ is a hadműveletek leállítását szorgalmazta Haftárnál, aki azonban láthatólag kitart a támadás mellett. Líbia egykori olasz gyarmat, és az Európába tartó migránsok egyik fő kiindulópontja.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑