Cadmus fordítás Cadmus

Reformokra kényszerítik Tunéziát a tüntetések

2018. 01. 15.

Tunézia társadalmi reformok sorának bevezetésére készül a január eleje óta tartó megszorításellenes országos tüntetések nyomán. Az árak, az adók és a munkanélküliség növekedése miatti tiltakozások során eddig csaknem nyolcszáz embert vettek őrizetbe az észak-afrikai államban, közülük több mint kétszázan 15 és 20 év közöttiek.

Az elnöki palotában tartott hét végi kormányülés után Mohamed Trabelszi népjóléti miniszter könnyítő intézkedéseket jelentett be a gazdaságilag hátrányos helyzetű állampolgárok számára. Ezek részeként többek között a munkanélküli fiatalok ingyenes orvosi ellátásban részesülnek, megemelik az állami nyugdíjakat, nő a szegény családok támogatási összege, illetve lakásépítési alapot hoznak létre a fedélhez jutás megkönnyítése érdekében.

Ám miközben a reformok a szegények helyzetén igyekeznek könnyíteni, az intézkedések nyomán lényegében nem változik a 2018-as költségvetés. Ezt még a hatalmon lévő koalíciós kormány némely pártja is méltánytalannak, sőt elfogadhatatlannak tartja. Jövő hónapban a tunéziai Általános Szakszervezet gazdasági fórumot szervez, amelyen az ország gazdasági bajaira – beleértve a munkanélküliséget is – keresnek majd megoldást. A szakszervezet főtitkára szerint az államnak elsősorban a főként munkáskerületekben élő fiatalok nehéz helyzetére kellene figyelnie.

A mostani tiltakozások egybeesnek a Zine el Abidine Ben Ali államfő elmozdításának hetedik évfordulójával, ami lényegében az arab tavasz kezdetét jelentette az észak-afrikai térségben. Nemrégiben a tuniszi kormány úgy döntött, hogy ez évtől megemeli az adókat, így növeli az autók, az alkohol, a telefonálás, az internet vagy a szállodai szolgáltatások áfáját. A megszorításokra a kabinet azután kényszerült, hogy az ország gazdasága még mindig nem heverte ki a fő bevételi forrást adó idegenforgalom visszaesését a 2015-ös szúszai és tuniszi terrortámadások után.

Az infláció Tunéziában jelenleg évi 6 százalékon áll – ez és az adóemelés elviszi a jövedelmek jó részét. Politikai körökben attól tartanak, hogy országos méretűvé szélesedik a tiltakozás.

Magyar Idők – Mártonffy Attila

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑