Cadmus fordítás Cadmus

Rémisztő módon figyeli meg az izraeli hadsereg a palesztinokat

2021. 11. 11.

Több, korábban az izraeli hadseregben szolgáló egykori katona is arról beszélt a The Washington Postnak, hogy az izraeli hadsereg arcfelismerő technológiával tartja számon a palesztin lakosságot Ciszjordániában – írta meg a HVG.

Az izraeli hadsereg egy arcfelismerő szoftver, és egy ennek segítségével felépített adatbázis segítségével tartja nyilván azokat a palesztinokat, akik Izrael keleti részén, Ciszjordániában élnek – számolt be róla a The Washington Post. A lapnak több, korábban az izraeli hadseregben szolgáló katona beszélt a Blue Wolf nevű, az okostelefonokra építő technológiáról.

A beszámoló szerint a Blue Wolf fotókat készít a palesztinokról, majd egy központi adatbázisban tárolja a felvételeket. A képeket aztán hozzárendeli az adatbázisban szereplő személyekhez, a katonákat pedig egy, a mobiljukon felvillanó fény segítségével értesíti arról, hogy az adott személyt le kell-e tartóztatni.

A lap szerint az elmúlt két évben több ezer palesztin került be az adatbázisba, a hadseregben pedig állítólag még versenyt is rendeztek a katonáknak, hogy ki tudja a legtöbb palesztint lefényképezni. Az egyik volt katona szerint Izrael létrehozta “a palesztinok Facebookját”.

A hadsereg Hebronban, Ciszjordánia legnagyobb városában is kamerákat telepített, amelyek a palesztinok arcát figyelik, és jelzést küldenek a közelben lévő katonáknak. Több olyan térfigyelő kamera is van, amelyek bizonyos emberek házaira néznek, így gyakorlatilag a hté minden napján, 24 órában tudják őket megfigyelni.

A lap szerint a volt katonák azt állítják, a hadsereg a terrorizmusra hivatkozva hozta létre a megfigyelő rendszert. Bár a területet az izraeli hadsereg őrzi, mivel a helyi izraeli és palesztin lakosság között folyamatos a konfliktus, a rendszert még így is félelmetesnek nevezték.

HVG, Washington Post

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑