Rendeznék a líbiai válságot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel, zárt ajtók mögött tárgyal a fellángolt líbiai harcok lehetséges megoldását keresve – jelentette szerdán az Euro­news hírcsatorna.

Az észak-afrikai ország keleti részét uraló Halifa Haftár tábornok csapatai múlt hét csütörtökön indultak meg a főváros, ­Tripoli felé, a nemzetközileg elismert egységkormányt támogató milíciák pénteken ellentámadást kezdtek Tripolitól délre. Eddig félszázan vesztették életüket a harcokban. Az ENSZ a nyugati országok támogatásával csaknem két éve fáradozik azon, hogy választásokat tartsanak Líbiában, és lezárulhasson a nyolc éve tartó konfliktus.

A nemzetközileg elismert kormány és Haftár közötti kibékíthetetlen ellentétek miatt azonban ez mindeddig nem történt meg – emlékeztet az MTI. Haszán Szalamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja kedden jelentette be, hogy a Tripoli körül zajló harcokra tekintettel elhalasztják a világszervezet égisze alatt április ­14–16-ra tervezett konferencia megrendezését a délnyugati fekvésű Gadámesz városában. „Újfent kifejezésre juttatom kívánságomat, hogy minél előbb megtarthassuk a nemzeti konferenciát, (…) ugyanakkor nem várhatjuk el a részvételt, miközben fegyverekből lőnek, és rajtaütéseket hajtanak végre” – jelentette ki Szalamé.

– Egyelőre korlátozottak a líbiai összecsapások a szír vagy a jemeni helyzethez képest, de polgárháborúról lehet beszélni, mert egy országon belül fegyveres erők csapnak össze – mondta Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az M1 aktuális csatorna műsorában. Mint mondta, Halifa Haftár tábornok rendelkezik a katonai erőkkel és az egyéb forrásokkal, mivel az ország nyolcvan százalékát irányítja, de pozícióit szeretné erősíteni.

A korábban a CIA-nak is dolgozó katonai vezető által kontrollált területeken a docens szerint sokkal nagyobb rend van, mint a hivatalos kormányzat által vezetett részeken. Hozzátette: kérdés, hogy Halifa Haftár hatalmi törekvése mennyire saját kezdeményezése, mivel az ország jelentős kőolajkészlettel rendelkezik, Oroszországot és Kínát is érdekelheti Líbia sorsa.

Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , , , ,
Back to Top ↑