Cadmus

Rendkívüli videókonferenciát tart néhány OPEC ország

Rendkívüli videókonferenciát tart kedden néhány OPEC ország és szervezeten kívüli olajtermelő, de a legnagyobbak nem vesznek részt.

A megbeszélés célja, hogy megvitassák az olajpiacon kialakult vészhelyzetet, és azt javasolják a többi olajtermelőnek, hogy az OPEC 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal – azaz az OPEC+ néven ismert csoport – az április elején megállapodott május 1-je helyett gyakorlatilag azonnal csökkentse napi 9,7 millió hordóval a termelését.

A Reuters értesülése szerint a megbeszélést Algéria, mint az OPEC soros elnöke hívta össze és a videókonferencián Algéria mellett Nigéria, Venezuela és Irak olajügyi minisztere, valamint a szervezeten kívüli olajtermelő Kazahsztán és Azerbajdzsán képviselője vesz részt.

A megbeszélésen viszont nem lesz ott a legnagyobb OPEC-olajtermelő Szaúd-Arábia, Kuvait és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a szervezeten kívüli Oroszország sem.

A hírre, hogy a legnagyobb olajtermelők nem vesznek részt a keddi megbeszélésen, tovább gyengített az amúgy is jelentős mínuszban álló olajárat.

Kedden, 18.30-kor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 6,44 dollárral (25,22 százalékkal) 19,13 dollárra süllyedt. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára pedig 8,34 dollárral (40,42 százalékkal) 12 dollárra esett.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑