Rendőrökre támadó iszlamistákkal végeztek a tunéziai biztonsági erők

Rendőrökre támadt a tunéziai Szúsza városában három iszlamista fegyveres vasárnap, egy rendőr életét vesztette, a kiérkező biztonsági erők tűzharcban végeztek az elkövetőkkel – közölték tunéziai hivatalos források.

Huszám Dzsbebli, a tunéziai nemzeti gárda szóvivője szerint az elkövetők késekkel támadtak a rendőrökre.
A helyszínre sietett Taufík Sarafeddín belügyminiszter, aki a támadásban megsebesült rendőrt is felkereste a kórházban.

A gyilkosság, amelyet az ország hatóságai terrortámadásnak minősítettek, a 200 ezres tengerparti nagyváros turisták által közkedvelt negyedében történt, ám a környéket idén viszonylag kevesen látogatják a koronavírus-járvány miatti korlátozások következtében.

Az elmúlt években több száz tunéziai állampolgár ment Irakba, Szíriába és Líbiába, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet soraiba lépjen, 2016-ban pedig a terroristák és a hadsereg közt harcok törtek ki a tunéziai-líbiai határ mentén.

Öt évvel ezelőtt egy ugyancsak az Iszlám Államhoz tartozó fegyveres 39 külföldi turistát lőtt agyon Szúsza tengerpartján, a terrortámadás súlyos csapást jelentett az észak-afrikai ország turizmusára.

A legutóbbi komolyabb terrortámadás márciusban történt az országban, akkor két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Tuniszban, az Egyesült Államok nagykövetsége előtt. A merényletben egy rendőr meghalt, többen megsebesültek.

Külföldi diplomaták szerint az utóbbi időben a helyi hatóságok sokkal hatékonyabban lépnek fel a támadásokkal szemben, ám felhívták a figyelmet arra is, hogy a dzsihadisták alvó sejtjei továbbra is komoly fenyegetést jelentenek Tunézia biztonságára nézve.

MTI

Sharing is caring!

,
Back to Top ↑