Cadmus fordítás Cadmus

Részletes vallomást tett az Iszlám Állam Ferihegyen elfogott terroristája

Hosszú órákon át hallgatta ki a rendőrség Hasszán Farhudot, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam magasrangú emírje volt.

A Magyar Nemzet szerdai számában azt írja, hogy kedden kora reggeltől egészen délután négyig hallgatták a hatóságok Hasszán Farhudot, a terrorgyanús szír férfit, akit még Ferihegyen kaptak el.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség munkatársainak az Iszlám Állam magas rangú emírje –aki amúgy Brüsszeltől anonim migránskártyát, rajta több millió forinttal kapott– részletesen kifejtette, hogy az elmúlt években a Közel-Keleten merre járt, kikkel tartotta a kapcsolatot. Bácskai Balázs, volt kollégánk cikkében úgy fogalmaz, hogy az is kiderült, hogy a szíriai hadseregben szolgált korábban. A férfi ügyvédje úgy érzi, hogy jelenleg ötven-ötven százalék az esély arra, hogy Hasszán Farhud valóban terrorista, de arra is, hogy „csak egy szír paraszt”.

A maratoni, kilencórás kihallgatás után Kelen László részletesen beszélt arról, hogy a hatóságoknak jelenleg csak a közvetett tanú áll rendelkezésükre, vagyis az, aki ismeri a vérengzés egyik szemtanúját. Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, két olyan tanú van jelenleg Belgiumban, akik korábban azonosították Hasszán Farhudot mint a homszi vérengzés egyik elkövetőjét, irányítóját, az Iszlám Állam középvezetőjét.

Kelen László annyit elmondott, a hatóságok azt szeretnék kideríteni, hogy a közvetlen szemtanú hogyan került a helyszínre, az ugyanis valószínűtlen, hogy valaki csak úgy odasétál egy kivégzés helyszínére. A védő attól tart, hogy a közvetlen szemtanú Hasszán Farhud egy rosszakarója, a gyanúsított szíriai férfi ugyanis dezertált az Aszad által vezetett szír kormányerőktől, amelynek bosszújától a mai napig tart.

Védencének a szír kormányerőknél betöltött szerepéről azt mondta, hogy csak rövid ideig volt a hadsereg tagja. Ott harci cselekményekben, hadműveletekben nem vett részt, csupán objektumok őrzésében vállalt szerepet.

A férfit azután kapták el a ferihegyi repülőtéren, hogy egy, a feleségére hasonlító asszonyt próbált Európába hozni a saját párjának papírjaival, ötezer euróért cserébe. Miután lebuktak, felfüggesztett börtönbüntetést kapott embercsempészetért és közokirat-hamisításért, ezután kiutasították Magyarországról.
Kelen László kiemelte, hogy szerinte nagyon korrekt munkát végez az ügyészség, komolyan ellenőriznek mindent, a védelem indítványaira odafigyelnek, a jogszabályi kötelezettségekre pedig felhívják a figyelmet, ha szükség van rá. Hasszán Farhudot azzal gyanúsítják, hogy 2016-ban, az Iszlám Állam köteléké­ben parancsot adott húsz ember lefejezésre, és tíz ember kivégzésében személyesen is részt vett. A szír férfi tagadja a vádakat.

888.hu

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑