Rijad egyenlőre tagadja, hogy Netanyahu Szaúd-Arábiában tárgylat

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök titokban tárgyalásokat folytatott vasárnap Szaúd-Arábiában Mohamed bin Szalmán trónörökössel – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet. Rijád egyelőre tagadja, hogy lett volna ilyen találkozó.

Benjámin Netanjahu nem volt hajlandó sem cáfolni, sem megerősíteni a megbeszélésekről kiszivárgott értesüléseket. Beni Ganz védelmi miniszter, a koalíciós partner Kék-fehér párt vezetője a kormányfőt támadva felelőtlen lépésnek nevezte a titkos repülőút kiszivárogtatását.

Hétfőn Fejszal bin Farhan bin Abdullah al-Szaúda szaúdi-arábiai külügyminiszter tagadta, hogy Netanjahu találkozott volna a trónörökössel. “Láttam sajtójelentéseket egy állítólagos találkozóról, nem volt ilyen. Csak amerikai és szaúdi tisztviselők voltak jelen” – állította Twitter-üzenetében.

A ynet előzőleg saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy maga a szaúd-arábiai trónörökös nem emelt kifogást a szokatlan találkozó nyilvánosságra hozatala ellen, amelyen a vezetők több kérdést megvitattak, köztük az Izrael és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok normalizálását és Iránt, de érdemi megállapodás nem született.

Korábban Joáv Gallant izraeli oktatási miniszter, a biztonsági kabinet és a kormányzó jobboldali Likud párt politikusa is megerősítette, és “elképesztő eredménynek” nevezte a katonai rádióban a szaúd-arábiai megbeszéléseket.

A szaúdi kormány vezető tisztviselői a The Wall Street Journal című amerikai újságnak szintén megerősítették hétfőn az Izraelben megjelent médiaértesüléseket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑