Cadmus fordítás Cadmus

Rijád visszautasítja a teheráni terrorvádakat

Adel Al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyi államtitkár, aki a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán kíséretében érkezett a dél-ázsiai országba, úgy vélte, hogy Teherán ezekkel a vádakkal csupán saját állampolgárainak figyelmét akarja elvonni az országot sújtó nehézségekről.

Visszautasította a szaúdi külügyi államtitkár hétfőn Pakisztánban azt az iráni vádat, miszerint Rijád áll a múlt heti öngyilkos merénylet hátterében, és amelyben az iráni Forradalmi Gárda 27 tagja vesztette életét. Adel Al-Dzsubeir  szaúd-arábiai külügyi államtitkár, aki a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán kíséretében érkezett a dél-ázsiai országba, sajtókonferenciáján úgy vélte, hogy Teherán ezekkel a vádakkal csupán saját állampolgárainak figyelmét akarja elvonni az országot sújtó nehézségekről.

Hozzátette, különösnek tartja a vádakat egy olyan ország részéről, amely “a terrorizmus egyik fő támogatója”. Mohamed bin Szalmán és kísérete vasárnap érkezett Pakisztánba, a látogatás célja a két ország gazdasági és diplomáciai kapcsolatainak a mélyítése. Vasárnap este a szaúdi delegáció összesen húszmilliárd dollár értékben hét befektetési megállapodást írt alá.

A trónörökös Pakisztánból Indiába, onnan pedig Kínába utazik tovább. A pénzszűkében lévő Iszlámábád jelenleg is tárgyalásokat folytat a Nemzetközi Valutaalappal egy esetleges mentőcsomagról. Iszlámábád szoros kapcsolatokat ápol Rijáddal – amely Iránt regionális fenyegetésnek és a terrorizmus fő támogatójának tartja -, igyekszik azonban megőrizni a jó viszonyt Teheránnal is.

A múlt héten az iráni Forradalmi Gárda 27 tagja halt meg öngyilkos merényletben a pakisztáni határ mellett lévő, az ország délkeleti részén fekvő Szisztán-Beludzsisztán tartományban. A támadás elkövetőjeként a szeparatista Dzsais al-Ádl (Igazság Hadserege) nevű szervezet jelentkezett, amelyet Teherán terrorszervezetként tart nyilván.

Teherán a többi közt Szaúd-Arábiát vádolja az iráni területen működő szakadárok és a dzsihadisták támogatásával. Elemzők szerint Mohamed bin Szalmán ázsiai körútjának célja az, hogy helyrehozza a megítélésén esett csorbát, mert Nyugaton sokan úgy vélik, hogy köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásához.

A szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Mohamed bin Szalmán tagadja, hogy érintett lenne a történtekben. Ugyanakkor sokan úgy vélik, a látogatás másik célja a teheráni befolyás kiszorítása a csaknem 200 milliós lakosságú Pakisztánból.

Magyar Hírlap, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑