Robbanás előtti a helyzet a Gázai övezetben

Az ENSZ közel-keleti különmegbízottja a Biztonsági Tanács előtt felvázolt helyzetértékelésben arra szólított, hogy a konfliktusban érintettek „lépjenek vissza a szakadék szélétől”, a nemzetközi közösség pedig tegyen meg mindent egy újabb izraeli-palesztin háború megakadályozásáért: „a régi sebek még vérzenek, és egyre mélyülnek, egy újabb háború kirobbanásával fenyegetve; a palesztin-izraeli konfliktus folytatódik, a politikai rendezésre nincs kilátás, és Gáza már-már felrobban” – hangoztatta Nikolai Mladenov.

A palesztinok lakta övezet darabjaira hullik szét a kedvezőtlen humanitárius és politikai tényezők robbanásveszélyes elegye és a biztonság hiánya miatt. Ha kirobban egy újabb konfliktus az övezetet uraló Hamász palesztin szélsőséges szervezet és Izrael között, annak pusztító hatásai lesznek az ott élő palesztinokra nézve, ez alááshatja a viszonylagos stabilitást Ciszjordániában, kedvezőtlen hatással lesz Izraelre és a térség egészére – mondta az ENSZ különmegbízottja.

Úgy fogalmazott, hogy az izraeli-palesztin konfliktus „folytonos oxigénforrást jelent” a térségben tevékenykedő fegyveresek és radikálisok számára. Mladenov figyelmeztetése egy nappal a Hamász által meghirdetett ötödik pénteki tüntetés előtt hangzott el.

A Gázai övezet határánál eddig tartott pénteki tüntetések rendre erőszakba torkollottak, harmincöt gázai palesztint lőttek le a határ túloldaláról az izraeli mesterlövészek, és 1500-an megsebesültek a demonstrációkon. Mladenov szerint izraeli részről nem voltak áldozatok.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑