2018. 12. 17.

Robbanás történt egy afrini piacon, Szíriában (videó)

Robbanás történt egy piacon a Törökország támogatását élvező szíriai iszlamisták ellenőrzése alatt álló, északnyugat-szíriai Afrín városában, legalább nyolcan meghaltak – jelentették a hely források.

Ez a héten már legalább a második robbanás, amely a városban történt. A Saam Hírhálózat nevű szíriai iszlamista médiaorgánum szerint csütörtökön legkevesebb három ember lelte halálát egy robbanásban a városban. Afrín és környéke jelenleg a Törökország támogatását élvező szíriai iszlamista csoportok ellenőrzése alatt áll.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán bejelentette: országa hadereje néhány napon belül hadműveletet indít Észak-Szíriában az Eufrátesz folyótól keletre, a szíriai kurdok vezette Népvédelmi Egységek (YPG) ellenőrzése alatt álló területen.

Ankara az általa betiltott, Délkelet-Törökországban 1984 óta felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt szervezet szövetségesének tartja a YPG-t.

A török államfő pénteken leszögezte továbbá, hogy a török haderő belép az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs körzetébe is, ha Washington nem távolítja el onnan az YPG-t a júniusban jóváhagyott közös amerikai-török ütemterv értelmében. A helyzetet bonyolítja, hogy mind az Eufrátesztől keletre, mind Manbídzsban amerikai katonák is állomásoznak.

Törökország már két hadművelet is indított az YPG jelenlétének visszaszorítása érdekében: Eufráteszi Pajzs fedőnéven először 2016 augusztusától megtisztította északon az Azáz, Dzserablúsz, el-Báb városok alkotta háromszöget az Iszlám Államtól, valamint az YPG-től, majd idén januártól az Olajág nevű hadművelet által irányítása alá vonta a korábban kurdok ellenőrizte, északnyugati Afrín várost és környékét.

Hirado.hu, MTI, RT

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑