Cadmus fordítás Cadmus

Róháni csalódott Biden eddigi nukleáris politikája miatt

2021. 02. 12.

Haszan Róháni iráni elnök csütörtökön közölte: csalódott Joe Biden új amerikai elnök eddigi nukleáris politikája miatt, mivel nem történt előrelépés az atomalkut és a washingtoni szankciókat illetően.

“Még mindig nem tapasztaltunk jó szándékot az új (amerikai) kormány részéről”- mondta az állami televízióban az iráni elnök.

Róháni felszólította Bident, hogy azonnal vonja vissza az elődje, Donald Trump által alkalmazott teljes nyomásgyakorlás politikáját, és vessen véget az Iránnal szembeni “bűnös” gazdasági szankcióknak.

Az új amerikai kormány felszólította Teheránt, hogy térjen vissza az atomprogramjáról 2015-ben kötött nemzetközi megállapodásban foglalt korlátozásokhoz, amelyektől Irán az Egyesült Államok kilépése után eltért.
Irán a megállapodásban vállalt kötelezettségeit 2019-től fokozatosan elkezdte felmondani, miután Donald Trump előző amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan kiléptette az Egyesült Államokat az atomalkuból, és több lépcsőben szankciókkal sújtotta Iránt.

Teherán korábban többször hangsúlyozta, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah pedig korábban vallásjogi döntést is hozott, amelyben tilosnak minősítette az ilyen jellegű fegyvereket.

Róháni többször jelezte, hogy el akarja kerülni a helyzet további kiéleződését az ügyben, de meg akarja akadályozni a szankciók által terhelt iráni gazdaság összeomlását. Az iráni elnök februárig adott haladékot az Egyesült Államoknak a szankciók feloldására.

Az amerikai elnök azonban azt akarja, hogy előbb Irán tegyen lépéseket, és térjen vissza a megállapodáshoz. Szakértők ugyanakkor rámutatnak, hogy a patthelyzetre az jelentheti a megoldást, ha a két fél egy időben kezdi meg intézkedések sorozatát, amellyel végül mindkét ország visszatérhet az egyezségben foglalt kötelezettségeihez.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑