Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Rohingják tüntettek a bangladesi szigeten uralkodó rossz életkörülmények miatt

2021. 06. 01.

Rohingja menekültek százai tüntettek hétfőn a rossz életkörülmények miatt, és pénzügyi támogatást követeltek azon a Bengáli-öbölben található bangladesi szigeten, ahová őket a dakkai kormány korábban áttelepítette.

Alamgir Hosszein helyi rendőrfőnök tájékoztatása szerint a mintegy 400 tüntető megmozdulását két magas rangú ENSZ-tisztségviselő hétfői látogatásához igazította Bhásán Csar szigetén. Gillian Triggs és Raouf Mazou, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szakemberei a szárazföldi túlzsúfolt menekülttáborokból áthelyezett menekültek életkörülményeit veszik górcső alá.

A két UNHCR-tisztségviselő vasárnap érkezett Dakkába, hogy felmérje a menekültek védelméhez szükséges humanitárius szükségleteket a szigeten.

A menekültek élelmezését a szigeten a bangladesi kormány és a helyi civilszervezetek biztosítják. A tiltakozó rohingják közölték, hogy nem kívánnak tovább a szigeten élni, hacsak nem kapnak pénzügyi támogatást és munkalehetőséget helyben.

A bangladesi kormány az üldözött muszlim kisebbség csaknem 18 ezer tagját szállította át Cox’s Bazar-i menekülttáborokból, ahol több mint egymillió rohingja él a túlzsúfolt létesítményekben. Dakka a muszlim kisebbség több mint 100 ezer tagját tervezi áthelyezni a szigetre, mielőtt visszaküldené őket Mianmarba.

Jogvédő szervezetek bírálják a bangladesi kormányt a lépés miatt arra hivatkozva, hogy a szigetet rendszeresen árasztják el a monszunesők, és ciklonok is sújtják. A bangladesi kormány szerint azonban a menekültek áthelyezése a szigetre a legjobb rendelkezésre álló megoldás. A szárazföldtől mintegy 35 kilométerre található sziget infrastruktúrájának fejlesztésére a kormány csaknem 350 millió dollárnak megfelelő összeget költött.

A rohingják teszik ki a világ legnagyobb hontalan közösségét. A buddhista többségű Mianmarból több mint 700 ezer rohingja menekült át a szomszédos Bangladesbe 2017 augusztusa után, miután a hadsereg tisztogatásba kezdett, mégpedig azt követően, hogy rohingja felkelők mianmari biztonsági állásokat támadtak meg.

A mianmari hadsereg műveletét ENSZ-képviselők a “népirtás jegyeit magán viselő etnikai tisztogatásnak” minősítették. A mianmari kormány tagadta, hogy a biztonsági erők tömeges nemi erőszakot és gyilkosságokat követtek el, illetve lakóházak ezreit gyújtották fel.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑