Cadmus fordítás Cadmus

Románia kiutasított az országból egy terrorizmussal gyanúsított tunéziai állampolgárt

2017. 08. 02.

A bukaresti táblabíróság tíz évre kiutasított Romániából egy tunéziai állampolgárt szerdán, akiről a hatóságok azt gyanítják, hogy részt vesz az Iszlám Állam terrorszervezet finanszírozásában – közölte a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) a Mediafax hírügynökség jelentése szerint.

A román média szerint ez az első alkalom, amikor azért utasítanak ki valakit Romániából, mert anyagilag támogatja a terrorizmust.

A férfi 2008-ban érkezett Romániába, a bukaresti műegyetemen szerzett oklevelet, később pedig mesteri fokozatot. Miután egy román állampolgárral lépett házasságra, jogszerűen maradt az ország területén – részletezte a SRI. A tunéziai férfi válását követően, tavaly került a titkosszolgálat látókörébe, amikor a radikalizálódás jeleit észlelték nála. A román hírszerzés figyelmét a külföldi partnerszervezetek hívták fel arra, hogy a tunéziai férfi olyanokkal tart kapcsolatot, akik az Iszlám Államot pénzelik.

“B.O. azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az interneten az Iszlám Államot dicsőítette, az iszlám felsőbbrendűségét és a globális dzsihádot hirdette. Az országos terrorelhárítási együttműködés nyomán bebizonyosodott, hogy helytálló a külföldi partnereink jelzése: a tunéziai állampolgár rendszeresen pénzösszegeket utalt át a terrorista szervezet támogatására” – közölte a SRI.

A bírósági döntést követően a tunéziai állampolgárt a Bevándorlási Hivatal vette őrizetbe, hogy kitoloncolják az országból.

A román hatóságok öttől tizenöt évig terjedő időtartamra nemkívánatos személynek nyilváníthatják, aki a nemzetbiztonságot, illetve a közrendet veszélyeztető tevékenységet folytatott, vagy megalapozottan gyanúsítható, hogy szándékában áll ilyen tevékenységet folytatni. A belügyminisztérium vagy titkosszolgálatok által kezdeményezett kiutasításról a bukaresti táblabíróság hivatott dönteni.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑