Cadmus fordítás Cadmus

Rövidesen új kormányfőt nevez ki a szudáni hadsereg

2021. 10. 31.

 

Napokon belül új, technokrata miniszterelnököt nevez ki Szudánban a hadsereg — jelentette be pénteken Kartúmban a hatalmat a hét elején magához ragadó tábornok.

Az orosz állami tulajdonban lévő Szputynik hírügynökségnek adott, pénteken közzétett nyilatkozatában Abdel-Fattáh el-Burháni tábornok közölte, hogy az új miniszterelnök fog kormányt alakítani, és a hadsereggel megosztva vezeti majd az országot.

Burháni a héten jelentette be, hogy saját magát helyezte a katonai tanács élére, amely a 2023 júliusában esedékes választásokig irányítja az országot.

A tábornok hétfőn rendkívüli állapotot hirdetett ki, feloszlatta a kormányt, őrizetbe vette Abdallah Hamdok miniszterelnököt, a kormány több tagját és más vezetőket.

Az államcsínyt elítélte több nemzetközi szervezet és nyugati ország, közöttük az ENSZ és az Egyesült Államok. A katonaság a nemzetközi nyomás hatására szabadlábra, de házi őrizetbe helyezte Hamdok kormányfőt.

A tábornokok még nem állították össze a miniszterelnök-jelöltek listáját — közölte az interjúban Burháni. A hatalomátvételt azzal indokolta, hogy a politikai pártok közötti vita polgárháborúba torkollott volna. A szombatra tervezett tüntetésekkel kapcsolatban kifejtette:

Nincs kifogásunk a békés tüntetések ellen. Ez garantált jog. Hozzáfűzte: Amíg a tüntetések békések, a biztonsági erők nem avatkoznak be.

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította a szudáni katonai erőket, hogy tanúsítsanak önmérséklete és tartózkodjanak a további emberéleteket követelő fellépéstől.

A G20-csoport római csúcstalálkozóját megelőző napon, pénteken, újságírók előtt az ENSZ- főtitkár ismét határozottan elítélte az államcsínyt, és hangsúlyozta, hogy helyre kell állítani a kelet-afrikai ország demokráciájához vezető átmeneti folyamatot.

MTI, VG.hu

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑