Cadmus fordítás Cadmus

Ruandai elnök: botrányosan hatástalan a védőoltások elosztása Afrikában

2021. 05. 29.

Botrányosan hatástalan a védőoltások elosztása Afrikában – vélekedett egy interjúban péntek este a ruandai elnök, Paul Kagame, aki szerint nem szabad láthatatlan falat emelni a beoltott és a be nem oltott országok közé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) május eleji adatai szerint a világon beadott koronavírus elleni oltóanyagoknak mindössze 2 százaléka jut Afrikára.

A politikus az AFP francia hírügynökségnek és a France Inter közrádiónak nyilatkozott. Az afrikai oltóanyag-forgalmazásra utalva – többek között az oltóanyagok méltányos, a legszegényebb országok számára nyújtandó COVAX nevű kezdeményezésre – azt mondta, továbbra is nagyon hatástalan, botrányosan az.

Afrikában ugyanúgy szükség van vakcinákra, mint bárhol másutt. “Nem lehet, hogy egyeseknek van vakcinájuk, másoknak pedig nincs” – tette hozzá. Hangsúlyozta, nem jó, hogy Afrika nem kap védőoltást. Csak akkor van esély a koronavírus-járvány felszámolására, ha tisztességesen osztják el a védőoltásokat. Igazságosan kellene osztozni a rendelkezésre álló eszközökön – tette hozzá.

Azt is mondta, hasznos lenne az afrikai kontinensen is fejleszteni a vakcinagyártást, és nemcsak Afrika számára, hanem más kontinensek számára is.

Az AFP anyagában azt írta, hogy a fejlesztés kapcsán felmerül a szellemi tulajdon védelmének kérdése is. Május elején ugyanis az Egyesült Államok azt mondta, támogatja a koronavírus elleni vakcinák szellemi tulajdonjogi védelmének feloldását, hogy felgyorsítsa a gyártást és a világszintű terjesztést. Számos uniós tagállam ugyanakkor kételkedően nyilatkozott egy ilyen lépésről.

A kérdésben korábban vonakodó Emmanuel Macron francia elnök pénteken dél-afrikai látogatása során azt mondta, hogy beleegyezik a vakcinák szabadalmainak ideiglenes feloldásába, ha ez lehetővé teszi a gyártási technológia átadását a szegény országoknak.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑