Saját autómárkát akar Törökország, 1000 milliárd forintnyit költenek rá

Erdogan elnök régi nagy álma, hogy saját autómárkájában autózhasson, és úgy tűnik a pénz nem akadálya az ötletének.

3,2 milliárd eurót már el is különítettek a projektre, amelynek célja, hogy saját autómárkát, ráadásul első sorban elektromos modellekkel, építsen fel a balkáni ország.

Az ország technológiai fejlesztésekért felelős minisztere Farouk Ozlou elmondta, hogy a gyártás kapacitásának el kell érnie évente a 200 ezer autót, amely öt típust fog tartalmazni. A számításaik szerint a saját autómárka révén plusz 50 milliárd euró nemzeti összterméket tudnak majd előállítani. Ennek részeként 4000 autógyári munkás és 20 ezer indirekt állás is keletkezik majd.

Az új török márka fókuszában egy középkategóriás és egy felső-középkategóriás autó szerepel, amelyek minimum 5 százalékkal olcsóbbnak kell lenniük, mint a versenytársaknak.

A saját autó projektet még tavaly jelentette be az ország miniszterelnöke Recep Tayyip Erdogan, aki 2019-re már bemutatót ígért és 2021-re utcai autókat.

Az új autómárkát öt társulás révén hoznák létre, ezek az Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell és a Zorlu Holding, valamint a kormányzat 19 százalékos aránnyal van benne a vállalatban.

Tavaly már arról is lehetett olvasni, hogy mivel saját platformot fejleszteni túlzottan drága és időigényes, ezért a törökök megvették a svéd Saab 9-3 technológiai platformját a kínai NEVS (National Electric Vehicles Sweden) konzorciumtól, amely jelenleg tulajdonolja a néhai svéd márka minden technológiáját.

Törökország egyébként jelenleg is az egyik legnagyobb autógyártó Európában, a Ford, Fiat, Renault, Toyota is gyártat itt a tavalyi év során nem kevesebb, mint 1,5 millió autót készítettek.

HVG

Sharing is caring!

, ,




Back to Top ↑